”Käsityöllä ei elä”

 

Eilen syntyi taas mielenkiintoinen keskustelu, kun Suomessa avattiin uusi käsitöiden myymiseen tarkoitettu nettipalvelu. En nyt referoi koko keskustelua, joka repesi siitä, että kritisoin myyntiä, joka tapahtuu nimimerkin suojissa, eikä palvelun tarjoajalla ole mitään vastuuta siitä, että palvelun kautta myyvät ilmoittaisivat todella myyntitulonsa verottajalle. 

Näissä keskusteluissa esitetään säännöllisesti seuraavat argumentit muodossa tai toisessa: 1) verotus on yksityisasia ja 2) sukkaparin tms. myymisellä ei ole kansantaloudellista merkitystä. Kumpikaan väite ei ole totta. 1) verotus on julkista ja 2) pienistä puroista syntyvät isot joet. Vaikka yhden sukkaparin pimeä myynti, kahdenkaan, ei merkitse mitään, koko käsityöalan harmaa talous on jo aika merkittävää. Facebook on esimerkiksi pullollaan ”kirpputoreja”, joilla myydään lastenvaatteita, neuleita ja muuta käsintehtyä. (Puhumattakaan kynsien tekijöistä, siivoojista…. Jos nyt halutaan laajentaa käsityön ulkopuolelle.)

Verotulojen mahdollisen menetyksen lisäksi pitää ottaa myös huomioon pimeän kaupan käsityöyrittäjyydelle aiheuttama haitta. Miten veronsa maksava yrittäjä voi saada käsityötuotteen kaupaksi, jos kymmenet muut tarjoavat vastaavaa tuotetta alle puoleen hintaan, tai kymmenesosalla. 

Ennen kaikkea kyse on kuitenkin hyvinvointivaltion kansalaisten moraalista. Mihin vedät rajan lain noudattamisessa? 

Panin protestimielellä kauppaan villasukat, joiden työvoima-, materiaali- ja hallintokulut veljenpoikani laskelman mukaan olivat vähintään noin 140 euroa, kun tuntipalkaksi laskettiin tekijälle 10 €. Hinnaksi siis 200 €, täytyyhän hinnasta jäädä jotain voittoakin, että toiminta olisi järkevällä pohjalla. Suunnittelun hintaakaan emme laskeneet.

Minun mielestäni kaikissa käsityön myynnin sallivissa palveluissa pitäisi olla kaksi ehtoa: myyjät sitoutuvat hoitamaan veronsa ja sen varmistamiseksi kauppapaikka ilmoittaa myynnit vuosittain verottajalle. Lisäksi kaikissa palveluissa, olivatpa ne Facebookin ryhmiä tai muita myyntipalveluita, tehdään täysin selväksi, että vilpistelyä ei hyväksytä. Lisäksi myyjiä voisi ohjata hinnoittelussa. Käsityön harrastajilla olisi tärkeä rooli tässä, oikean asenneilmapiirin muokkaajina.

Tietysti on myyjiä, jotka tunnollisesti ilmoittavat tulonsa verottajalle, heillä tuskin onkaan mitään sitä vastaan, että asiasta puhutaan ja veronmaksua vaaditaan sekä kontrolloidaan. Tai siis meillä.

Niin, ne sukat. Ne menivät kaupaksi pyydettyyn hintaan. Laskulla ja kuitilla. Hyvinvointia rahoitettiin 38,71 eurolla, joka oli arvonlisäveron osuus. Kun tekijälle maksetaan palkka, maksaa hän vielä tulostaan veroa. Näin se pyörii.

16 Comments Lisää omasi

 1. bäle sanoo:

  Ihailtavaa laittaa sukkapari myyntiin 200 eurolla ja vielä että ostaja löytyi.

 2. Maiju Ahlgrén sanoo:

  Puikkomaisterille suurkiitokset, että jaksat toistuvasti ottaa kantaa käsityön harmaaseen talouteen. Ongelma on olemassa. Jos ei ole mitään pelättävää, voi hyvin esiintyä omalla nimellään silloin kun kauppaa tekee. Kiitoksia vielä ja rispektii!

 3. Ensinnäkin, missä tällainen kauppa on?

  Tämä verotus on yksi syy miksi olen joskus päättänyt olla myymättä mitään käsitöitäni. Haluan maksaa kaikki veroni asiallisesti, mutta yhden pipon kuukaudessa myyvälle verotus on tehty myös hieman hankalaksi. Helpompaa olla myymättä ja tehdä vain lahjaksi sukulaisille. Mikäli haluan ”myydä” blogini kautta, lahjoitan ne blogiarvontoina uusiin koteihin.

  Verottajan mukaan myös blogiyhteistyöt pitäisi ilmoittaa mikäli bloggaaja saa yritykseltä helposti rahaksi muutettavaa tavaraa. Tähän on toki myös joku vuosiraja, jonka ylittyessä joutuu maksamaan veroa saamistaan lahjoista. Ihan asiallista, mutta moni ottaa myös niin kirjaimellisesti. Vuosi sitten verottaja ilmoitti ettei niitä kiinnosta yksittäiset makaroonipussit, testiksi tulleet tarvikkeet joita ei voi helposti muuttaa rahaksi tai muuten vaan pienet jutut. Niitä kiinnostaa elektroniikka, kamerat, puhelimet yms, jotka bloggaaja voi myydä helposti ja saada niistä vielä käyvän hinnan.

  Moni bloggaaja tuntuu kuitenkin ilmoittavan pienetkin saamisensa. En mitenkään voi uskoa että verottajaa kiinnostaa pari lankakerää joista on tehty itselle tai lapselle joku tuote, tai metrin kangas josta on ommeltu mekko. Eli vaikka on ohjeet, niin ihan liian kirjaimellisia ei tarvitse olla verottajankaan mielestä.

  Tämä nyt ei liittynyt samaan keskusteluun, mutta halusin nostaa esiin sillä myös käsityöblogit tekevät yhteistyöjuttuja.

  1. Verottajaa ei kiinnosta, se näyttää valaitettavasti olevan totta, se kertoo myös käsityön heikosta arvostuksesta — ei tajuta, että pienikin pimeä kauppa on vahingollista eikä pimeän myynnin laajutta. Juuri siksi käsityöammattilaisten ja -harrastajien pitäisi itse vaalia käsityön oikeaa hinnanmuodostusta ja puolustaa verojen maksua.

 4. Jippijei sanoo:

  Kun käsityömessuillakin saisi sen kuitin kojuista ja puljuista.
  Siellä se harmatalous vasta rehottaakin ja ihan kyseessä on menestyviä firmoja.
  Kuittia et saa tai se luvataan toimittaa maksutapahtuman jälkeen sähköpostitse, jota koskaan ei ostaja saakkaan.

  Sitten syytetään harrastuksena neulovia jotka polkevat hintoja?
  Liekkö syy enemmän itse firmojen kuin satunnaisesti sukkia myyvän mummon.

  1. Katri Juvakka sanoo:

   MITÄ??? Eikö messuilta tosiaan saa kuittia..onpas outoa. Minä ja ystäväni jotka keskustelimme siinä toisessa ryhmässä sukkia kutovista mummoista,emme suinkaan tarkoittaneet ettei hänenkin niitä tuloja kuuluisi verottajalle ilmoittaa.Ystäväni tokaisi kommentissaan jotain tän tyyppistä ”Ei mummojen sukkien teolla Suomea saa nousuun” ja minä tietysti nauroin asiaa,kun oli niin hupaisa kommentti. Jäi sellainen fiilis tuosta blogin pitäjän yllä olevasta keskustelusta,että suosisimme harmaata taloutta,mikä ei pidä paikkaansa. Minä itse vain nauroin kommentille,mitenkään sen enempää kommentoimatta sukkien verotusasiaa.Olisikin huippua jos Suomen talous saatais mummojen sukkien myynnistä saatavilla tuloilla nousuun,hih! Sitten Kreikankin talous olisi pian ok,tuolla samalla konseptilla,siellähän mummot mustissaan myyvät kauniita pitsiliinoja joka toisen talonnurkalla turisteille päivät pitkät! Pidetään pilke silmäkulmassa,toisen nauru-kommentti ei ole sama asia kuin verojen vastustaminen tai harmaan talouden suosiminen 😀

  2. Olen kiinnittänyt huomionta samaan: varsinkin joulun alla kauhistelin eräillä messuilla ilmiselvää vilpistelyä. Kun itse järjestimme käsityötarvikkeiden myyntitapahtumia, kaikki myyjät sitoutuivat panemaan y-tunnukset tai oikeat yhteystiedot esille ja antamaan lain vaatiman kuitin ostajille. Sähköinenkin kuitti kelpaa, kunhan se todella toimitetaan asiakkaalle. Yrityksissä on vaikeampi kiertää veroja, koska kirjanpidosta näkyy kyllä heti, jos taloon on tullut tavaraa ja se häviää jälkiä jättämättä. Minusta tämäkin olisi helppo välttää siten, että myyntitapahtumien ja netin myyntipaikkojen ylläpität velvoitettaisiin toimittamaan verottajille tieto myyjistä. Näin verottaja voisi halutessaan tarkastaa pistokokein, onko myynti ilmoitettu veroilmoituksessa/kirjanpidossa.

 5. Katri Juvakka sanoo:

  Ja lisäys edelliseen kommenttiini,jotta kaikki myös osaisivat maksaa ja ilmoittaa ylimääräisetkin tulonsa verottajalle,olisi tosi hienoa jos myyntiryhmissä olisi SELKEÄ OHJEISTUS miten se tehdään. Ehkäpä sen OHJEISTUKSEN LEVITTÄMINEN,KUINKA OIKEASTI KÄYTÄNNÖSSÄ TÄYTTÄÄ OIKEAT KOHDAT JA KUINKA siihen veroilmoitukseen,(verotoimiston ohjeistukset kun tunnetusti sekavia,)olisikin ”tuottoisempaa ja rakentavampaa” keskustelua kuin riidellä .Kaikkea hyvää kaikille blogin lukijoille sekä tämän blogin pitäjälle ,Suomessa paljon osaajia ja todella taitavia tekijöitä,joiden tuotteita ilo katsella ja ostaa! Kaikki kunnia niille,jotka koittavat käsitöillään elää ja pitävät elossa upeaa käsitöiden perinnettä.Itselläni ei taitoa luoda silmukan silmukkaa 😀

 6. Katri Juvakka sanoo:

  Eihän se yksityisyyden arvostaminen mitenkään tarkoita sitä,että puolustaisi pimeää tuloa,pidin ihmeellisenä sitä että aina joku sohvapoliisi kyttäämässä ihmisten verojen maksua,asiahan on mverovelvollisen ja verotoimiston välinen asia.Tämähän on kohta kuin ex-Neuvostoliitto missä ihmiset narauttelivat toisiaan viranomaisille toisiaan:D Ja se sukka-mummokin johon viittasit ilmoittaa tulonsa verottajalle,miksi vääristelet täällä keskustelua jonka kävimme eilen
  .Ymmällään.

  1. Vielä kerran, Katri, verotus EI ole yksitysasia. Juuri siksi se on julkista, että myös sosiaalinen kontrolli tukee aitä, että verot todella maksetaan. En vääristellyt keskustelua, enkä tiivistänyt noihin kahteen väitteeseen vain eilen käytyä keskustelua, vaan vuosien ajan käytyä.

   Niiden ihmisten syyttäminen sohvapoliiseiksi, kukkahattutädiksi, verotantoiksi, stasin agenteiksi, ilonpilaajiksi tai milloin miksikin (tässä vain muutama esimerkki siistimmästä päästä), jotka uskaltavat pitää ääntä naisten harjoittamaa harmaata taloutta vastaan (sehän on melkein yhtä suuri tabu kuin naisten väkivalta) on minun mielestäni suora osoitus siitä, että jotkut kansalaiset ajattelevat, että verojen kierto olisi jotenkin hyväksyttävää. Miksi asiasta ei saa puhua? Miksi ehdotukset pimeän kaupan torjumiseksi herättävät niin suurta ärtymystä?

   1. Katri Juvakka sanoo:

    OK,eli et tiivistänyt meidän välistä keskustelua,hyvä juttu,siitä meinaan jäikin tosi kurja olo.
    Kysymykseen MIKSI,vastasinkin jo eilen,EI OLE MITÄÄN HYÖTYÄ,niistä veroista aina jankuttaa.Ennemminkin TIEDOTTAMINEN ,MITEN,ne ylimääräiset tulot tavis kotiäitikin osaisi ihan oikeasti ilmoittaa sinne verotoimistoon,edistäisi enempi asiaa kuin kyselyt ”Maksetaanko verot?” Tuota asiaa itse ajoin takaa. .
    Asioista ON hyvä puhua ja keskustella,mutta jatkuva jauhaminen maksaako joku verot vai ei,ei välttämättä sellaisenaan tuota toivomaasi tulosta,eli että ne maksetaan-ilmoitetaan verottajalle. Sellainen keskustelu ei johda mihinkään.

    NEUVO sen sijaan ihmisiä. Ja ilmeisesti mielestäsi suosin siis veronkiertoa,koska käytin sanaa sohvapoliisi 😀 Se olikin kertakaikkisen mainio sana,jonka keksin sieltä sivustolta lukiessani muiden kommentteja,en silti suosi veronkiertoa vaikka sanaa käytinki 😀 Kaikkea hyvää sinulle,Katri

 7. Katja, mä kysyin torstaina yhdellä kirpputoripalstalla, kun opiskelija tarjosi siivouspalvelua (tosin omalla fb-peofiilillaan) ja ilmoitti, että ei aia maksamaan veroja, koska aikoo vaan hankkia lisätienestiä opintotuen jatkeeksi. Sain todella alatyylisen vastausryöpyn, jossa ”kukkahattu” ja ”hanki elämä” -tyyppiset vastaukset olivat siitä asiallisemmasta päästä. Käsityöpiireissä nähtävästi ajatellaan usein samoin, vaikka vastaukset ovatkin siistimpiä.

  Redeyefrog, olet tietenkin oikeassa siinä, että polkumyynnistä ei jää paljon verotettavaakaan, mutta kyllä seiskaveikkasukasta, josta pyydetään 25 euroa parilta jo jää materiaalikulujen jälkeen ilmoitettavaa tuloa, mutta vain jos tekijä ei maksa veroja. Kuten kirjoitin, tarjontaa on paljon ja se vääristää käsityön hintaa. Se, että rikkaat vievät rahojaan veroparatiiseihin tai pimeän käsityön tuotto on vähäinen, ei tee köyhän veronkieroa sallitummaksi — päinvastoin, köyhäthän niitä verovaroin tuotettuja palveluja eniten tarvitsevat.

 8. Katja sanoo:

  Onnittelut sukkakaupoista!

  Jännää tosiaan, että ”käsityö’ ihmiset ovat kissapistoksissa veroista ym, mutta entäpä juuri nämä fb-ryhmien kynsien tekijät, ripsien laittajat(nimen omaan ”kotitekijät”) – niitä pursuu ryhmät pullollaan, ei kukaan kysy heidän verotuksista 😦

 9. RedEyedFrog sanoo:

  Mä en aivan ymmärrä, mikä verojen maksamattomuudessa on tässä kohtaa pimeää? Alvia ei tarvitse maksaa, jos myy alle 8 500 eurolla vuodessa ja tuloveroa maksetaan vain voitosta, ei liikevaihdosta. Jos myy sukkia alle 8 500 eurolla ja sellaiseen hintaan, ettei siitä jää voittoa, eipä siinä silloin jää mitään verotettavaakaan. (Vaikka selvitys verottajalle toki pitäisi tuostakin tehdä.)

  En myöskään ole varma, että 30 euron sukkapari kilpailee 200 euron sukkaparin kanssa ostajista. Mitä korkeammaksi hinta nousee, sen vähäisempää on kysyntä, vaikka suunnilleen vastaavaa korviketta ei olisikaan tarjolla (halvempaa käsityösukkaa). Me kuitenkin voimme ostaa melkoisen halpoja perusvillasukkia ihan kaupasta. Jo 140e sukkapari kuulostaa siltä, että aika harva sen maksaisi, että en nyt tiedä, onko verojen maksamattomuus se oikea ongelma, miksi Suomessa ei käsitöillä meinaa elää. Verojen suuruus ehkä pikemminkin, 24 % alv tällaisista palveluista on ihan järjetön.

  Tämä ei toki tarkoita, ettenkö kannattaisi avoimuutta ja oman nimen käyttöä, kun myyntitoimintaa harjoitetaan, pienitoimista eli ei.

 10. Tarja Jussila sanoo:

  Hienoa kun otit kantaa niin tärkeään asiaan!

 11. Tanja Takalo sanoo:

  Onneksi olkoon sukkakaupoistasi 🙂 Hienot sukat ne olivatkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s