Mikä maksaa?

Haluan vähäksi aikaa tauolle käsityön veroja koskevasta keskustelusta (eivätkä lukijanikaan varmasti pane pahakseen aiheen vaihtoa), mutta panen esille vielä  tämän pyydetyn laskelman. Se saattaa tehdä käsityöyrittäjäjien ärtymyksen harrastemyyntiä kohtaan ymmärrettäväksi.

Tosin, rehellisyyden nimissä on tietysti todettava, että tuollaisten sukkien myyjän ei todellakaan kannata jättää mahdollista palkkatyötään ja kuvitella, että sukkia neulomalla voisi elättää itsensä. Käsityöyritys voi perustua vain sellaisten tuotteiden myynnille, joilla on ensinnäkin kysyntää ja toisekseen niistä voi saada riittävän katteen, joka takaa myös uusien tuotteiden kehittelyn, tarvittavat investoinnit jne.

Muutama huomio laskelmasta:

Työvoimakuluihin pitäisi laskea myös 8% lomapalkkavaraus, joka olisi tässä noin 40 €. Mutta tässä sitä ei ole huomioitu.

Tässä laskelmassa myynnissä olevien sukkien suunnittelukulut on arvioitu sillä oletuksella, että ne jakaantuvat ohjemyynnin ja muutaman myydyn sukkaparin kesken – tosiasiassa voipi olla, ettei ostajia näille sukille löydy edes eduskuntavaalien alla ;-).

Noin 15 % myyntikate ei riitä turvaamaan järkevää yritystoimintaa  pitkän päälle, mutta onhan se tietysti parempi kuin ei mitään. Myyntikate ei ole sama kuin voitto, siitä pitää rahoittaa yrityksen tulevaan toimintaan tähtäävät toimet.

Hinnan muodostus, tuote myydään yrityksen kautta tuotteen hinta 1200
Työvoimakulut
neulojalle 10 €/h netto = 320,04 +  verot 104,19 452,99
työeläkemaksu 86,07
sotumaksu 9,42
työttömyysvakuutusmaksu 3,62
suunnittelu 5% myyntihinnasta 60
Hallinto: kirjanpito,  vakuutukset,  tietoliikennekulut, markkinointi 5% myyntihinnasta 60
materiaalikulut 35
Posti- ja pakkauskulut 12
Ulkopuoliset palvelut
Palkkaus.fi -maksu 4,53
etiketti 0,7
Arvonlisävero 288
Kulut yhteensä 1012,33
Myyntikate 187,67 15,50 %

2 Comments Lisää omasi

  1. Anonyymi sanoo:

    Moi, pointtisi on tosi hyvä mutta onkohan laskelmassa pieni virhe. Neulojalle 10 €/h netto = 320,04 + verot 104,19 – miten tästä tulee yhteissumma 452,99? Minun matikallani tuo on 424,25.

    1. näyttääpä olevan, olen purkanut hinnan osiin ja unohtanut jonkun kolmekymppisen johonkin. Nyt en ehdi korjaamaan… Kiitos kuitenkin tosi paljon, mä tsekkaan tuon kun tulee aikaa tai tarvetta.https://puikkomaisteri.wordpress.com/wp-admin/edit-comments.php#comments-form

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s