Paholainen puikoissa

Suunniteltu sukka ja ohjeen mukaan tehty sukka. Hups.

Neuleohjeiden virheet ovat yleisiä ja harmillisia. Me suunnittelijat teemme parhaamme, mutta harvapa niiltä välttyy. Usein vasta ensimmäiset ohjeen käyttäjät huomaavat virheet. Neulojat ovat onneksi uskomattoman kärsivällisiä! Kun joku huomaa virheen ja ilmoittaa siitä ohjeen tekijälle, harmistus usein vaihtuu iloon siitä, että joku tosiaan tykkää mallista ja vieläpä ystävällisesti auttaa sen ohjeen parantamisessa!

Tärkeä syy ohjeiden virheisiin on nykyajan ohjeiden seikkaperäisyys. Kun ennen sukkaohje tiivistettiin muutamaan ylimalkaiseen riviin, nykyisin sukkaohje saattaa olla jopa parikymmentä sivua pitkä. Ainakaan minä en jaksa sellaisia seurata, ostettujen ohjeideni kansiossani onkin monta ohjetta, jotka luultavasti jäävät toteuttamatta, koska jo ohjeen katsominen uuvuttaa. Usein katsonkin ohjeista vain kuvat ja kaaviot ja annan mennä. Jos silmukkaluku jossain kohdassa ei täsmää, teen ns. luovan ratkaisun.

Toinen syy ohjeiden virheisiin voi olla suunnittelijan yletön innostus ja halu jakaa keksintönsä mahdollisimman nopeasti. Ainakin minun virheeni selittyvät melkein aina näin. Kiire on virheen äiti. Suurin osa meistä neulesuunnittelijoista tekee ohjeita oman työnsä lisäksi, kaavioita taotaan yksin ja yömyöhällä.

Pirkanmaan kotityön sukkavihkot ovat minusta mainioita: ohjeet ovat usein melko viitteellisiä ja antavat neulojan omille ratkaisuille tilaa.

Neulesuunnittelijan paras kaveri onkin tarkka testineuloja, joka tajuaa, mitä suunnittelija hakee,  mutta aina ei ole aikaa lähettää ohjetta testineulottavaksi. Onneksi netissä sentään voi julkaista nopeasti korjauksia.

Virheet ovat ihan tavattoman noloja, eikä vähiten siksi, että ne aiheuttavat turhaa työtä neulojille. Ihailen tavattomasti sellaisia suunnittelijoita, jotka jaksavat tarkastaa, tarkastaa ja tarkastaa ennenkuin julkaisevat ohjeen. Mutta jäävätkö monet hyvät ideat esittelemättä, jos vain täydellinen kelpaa?

Silläkin uhalla, että joku taas suuttuu, voisin vastapainoksi — enkä missään tapauksessa virheiden puolustukseksi — kertoa, että kyllä suunnittelijoitakin harmittaa, kun näkevät vaivalla tehdyn mallin tärveltyneen jonkun käsissä vaikkapa vain huonon lankavalinnan vuoksi. Suunnittelija ei kuitenkaan ”omista” malliaan, tekijällä on täysi oikeus tulkita sitä miten haluaa. Luojan kiitos!

Omaa kirjaani varten sain apua testineulojilta, neuloin itse malleja useampaan kertaan ja karsin joskus turhia yksityiskohtia ohjeista. Onhan neulojaankin luotettava. Opin myös antamaan armoa sekä itselleni että muille ohjeiden tekijöille: vain Jumala on täydellinen!

3 Comments Lisää omasi

  1. Näin aloittelevana neuleohjeiden kirjoittajana olen päätynyt julkaisemaan ohjeet vain siinä koossa missä olen itse tuotteen neulonut. Toivottavasti joskus löytyy testineulojia, että voin julkaista ohjeita muutakin kokoa kuin omaani 🙂 Toki niitä virheitä on varmasti mukana testatussakin mallissa, niiden bongaajia odotellessa…

  2. Pirjo Vedenoja sanoo:

    Kun paljon neuloo, niin joskus on todella mukavaa ottaa pitkä neuleohje eteen ja tehdä tai yrittää tehdä täysin ohjeen mukaan. Haastavaa se on varsinkin television ääressä.
    Kiitos teille suunnittelijoille ihanista ohjeistanne.

  3. Annika sanoo:

    Itsekin monesti – varsinkin sukkaohjeissa – katson vaan mallineuleen ja muuten neulon soveltaen ”omasta päästäni”. Niin se käy kuitenkin paljon nopeammin, varsinkin jos on tuttu lanka, niin tietää jo etukäteen, monta silmukkaa esim. juuri sukkaan tarvitsee jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s