Peukalo keskellä kämmentä?

käden_mittasuhteetKäsineitä syntyy salassa, mutta tässä on nyt aikaa muistella aiempia neulomuksia. Yksi syy siihen, että neulon mieluiten sukkia, on se, että olen pitänyt kunnollisten ja käyttökelpoisten käsineiden tekoa vaikeana. Nyt tuokin mörkö on selätetty.

Muistan ensimmäiset tekemäni lapaset, äidin syntymäpäivälahjan. Ne olivat (kaameat) ruskea-punaiset peruslapaset, ikää minulla oli luultavasti 9 vuotta. Mahtoi Puikkoakateemikkoa huvittaa, kun lahjalapaset olivat auttamattoman pienet. No, ajatus on tärkein…

Siitä ei ole kauankaan, kun neuloin muuten täydelliset sormikkaat, jopa vaikein kohta eli sormien liittäminen siististi onnistui yli odotusten. Muuten hyvä, mutta niitä sormia oli kuusi. Pieni laskuvirhe.

Yleisimmät virheet  (jotka kaikki olen tehnyt) näyttävät olevan nämä:

  • peukalo tai muut sormet ovat liian lyhyet. Tässä auttaa parhaiten ahkera sovittaminen ja kärsivällisyys.
  • peukalo on väärässä paikassa IV ja I puikon välissä. Se pitäisi tehdä IV puikon loppuun, 2–4 silmukkaa ennen puikon loppua.
  • silmukoita on nostettu liikaa tai liian vähän sormiin. Pääsääntöisesti silmukat jaetaan neljällä, mutta otetaan huomioon, että sormien välistä nostetaan 2–3 silmukkaa ja etusormi on hieman paksumpi kuin muut sormet, pikkurilli taas pari silmukkaa pienempi.
  • sormien hankoihin jää rumasti löysiä tai liian kireitä silmukoita. Siihen auttaa vain ja ainoastaan kokemus – lankaa ei saa kiristää liiaksi, muttei saa jättää liian kireäksikään –  ja silmukoiden tarkka jakaminen.
  • käsineet ovat liian isot tai liian pienet. Sovita! Ellet voi sovittaa, piirrä käsineiden saajan käden ääriviivat ja mittaa käden ympärysmitta rystysten kohdalta. Hyvä käsine istuu hyvin, muista että se muotoutuu kyllä käytössä.
  • langanpäät tulevat esiin. Todellä ärsyttävää! Päättele varren ja kynsikkäissä sormien langat reilusti lapasen sisään ja jätä puolisen senttiä lankaa pääteltyäsi, näin se ei pujahda käsineen oikealle puolelle.
  • käsineen varsi on liian lyhyt tai liian pitkä. Jos takissa on hihansuissa resorit tai märkäkalvosimet, liian pitkä varsi on ärsyttävä. Liian lyhyt varsi on vielä ärsyttävämpi, koska ranne jää kylmälle alttiiksi.

Käsinekoot annetaan tuumakokoina:  käden ympärysmitta rystysten kohdalta ilman peukaloa jaetaan  2,5:lla. Jäljelle jäävä luku on käsineiden koko. Esim. 20 cm jaetaan 2,5:lla = 8.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s