Susilanka ärsyttää!

Ärsyttävää, kun lanka kiertyy kerältä tällaiseksi sotkuksi. Kirjoneuletta tehdessä erittäin ikävä juttu.
Ärsyttävää, kun lanka kiertyy kerältä tällaiseksi sotkuksi. Kirjoneuletta tehdessä erittäin ikävä juttu.

Koska en ole kehrännyt, en tiedä mikä on mennyt pieleen, kun lanka kiertyy hirveiksi sykeröiksi kerältä. Kahdella langalla neuloessa se on erittäin harmillista, koska lanka sotkeutuu toiseen vaikkeivät ne kieryisi keskenään ristiin lainkaan.

Tämä on onneksi melko harvinainen virhe langoissa, kyse on Louhittaren luolan Ilmattaresta, jonka toisesta vyyhdistä kerityssä kerässä ei ole mitään vikaa. Ihanaa lankaa.

Useimmin näkee valituksia siitä, että langassa on  runsaasti solmuja – tosin minä en ole sellaisiin lankoihin törmännyt, mutta en käytä lainkaan markettilankoja. Langan nyppyyntyminen valmiissa neuleessa on myös ikävää, siihen on yleensä syynä tekokuidun suuri osuus ja se, että lanka on kehrätty halvasta kuidusta. Kuidut hinnoitellaan laadun mukaan, yksi tärkeä tekijä on kuidun pituus. Mitä pitempi kuitu, sen kalliimpi lanka.  Suoranaiseen lankaväärennökseen olen törmännyt kerran. Kashmir-lankana ostamani lanka sisälsi ilmiselvästi mikrokuitua, joka tarttuu ikävästi sormenpäihin. Sormikaslangoista tuli tiskirätti – ja millä hinnalla!  Kurjin langan laatuun liittyvä ongelma on ollut minulla se, että punainen lanka on antanut pesussa runsaasti väriä ja värjännyt monivärisen neuleen. Siihen on nykyaikana ratkaisu: värinkeräilyliinat, joita kannattaa käyttää aina, jos monivärisessä neuleessa on punaisia tai muita vahvoja sävyjä.

Melko tavallinen ongelma on myös se, että neule ”lötkähtää” pesussa tai pingotuksessa. Sanon vain yhden sanan: mallitilkku. Olen huomannut, että erityisesti superwash-käsitellyillä langoilla on näitä lötköominaisuuksia, koska niiden käsittelyn tarkoituksena onkin estää villakuitujen kietoutuminen toisiinsa. Superwash-käsitellyistä langoista tehdyt neuleet on aina syytä pestä kylmällä vedellä.

3 Comments Lisää omasi

  1. Essi sanoo:

    Langan kiertymisen vähenemiseen voi auttaa jos aloittaakin toisesta päästä. Siis kerän ulkoreunalta jos muuten alottaisi keskeltä.
    Ei tietty voi jos on pätkävärjättyä lankaa eli raidat tulee sitten väärässä järjestyksessä.

  2. Onko se todella noin yksinkertaista? Pitääpä kokeilla, kiitos!

  3. Auttaisiko, jos kerisit langan uudelleen, sieltä toisesta päästä aloittaen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s