Kaavioita piirtämässä

InDesignillä tehty kaavio.
InDesignillä tehty kaavio.

Kyselin jossain vaiheessa, miten nuo neulelehdet oikein tekevät kaavionsa, koska en löydä oikein hyvää kaavio-ohjelmaa. Titityyn Tiina vastasi silloin, että kustantamot käyttävät kaavioiden tekoon taitto-ohjelmaa. Olin hölmistynyt – se tuntui äkkiseltään aika hankalalta ratkaisulta. Asia jäi vaivaamaan minua ja päätin kuitenkin pikaisesti kokeilla InDesignia kaavion tekoon. Törmäsin nimittäin jälleen siihen, etten löytänyt käyttämästäni kaavio-ohjelmasta sellaista palmikkosymbolia, jonka olisin tarvinnut.

Ihan nopeankin kokeilun jälkeen on selvää, että vaikka symbolikirjaston laatiminen taitto-ohjelmaan viekin oman aikansa, huomasin hyvin pian, että taitto-ohjelmalla saa tehtyä juuri sellaiset neulesymbolit kuin haluaa, niiden kokoa on helppo varioida, värien määrittely on helppoa eikä homma ole muutenkaan sellaista turaamista kuin neulesuunnitteluohjelmilla. Siinä tietysti auttaa se, että käytän taitto-ohjelmaa työkseni päivittäin.

Kerran tehdyt symbolit ovat tietysti käytössä muissakin dokumenteissa. Symbolit voi toki tehdä Illustratorilla, joka on ehkä parempikin ohjelma niiden rakentamiseen. Ne voi myös kerätä kirjastoksi.

Minä loin ensin taulukon, jossa oli tarvittava silmukka- ja kerrosmäärä. Halutessaan taulukon voi tehdä vaikkapa vastaamaan neulottavan kappaleen oikeaa tiheyttä, muokkaamalla taulukon sarakkeen leveyden ja korkeuden vastaamaan neulottavan silmukan leveyttä ja korkeutta.

Nuo mustat pallukat (oikealla nurin, nurjalla oikein) tein ihan tekstinä taulukkoon, värit on helppo muokata solun taustavärinä. Itse symbolit tein kokeessani mahdollisimman yksinkertaisiksi, käytin niissä pelkkiä linjoja, jotka ryhmitin omiksi objekteikseen. Ne eivät ehkä ole parhaat mahdolliset, mutta toiminevat.

Kun kaavio on tehty taitto-ohjelmalla, se on helppo liittää julkaistavan ohjeen taitto-tiedostoon (ilman, että täytyy murehtia resoluutiota tms.) ja sen kokoa voi vapaasti muutella. Kiitos, Titityyn Tiina, jatkossa en epäile, ettetkö todella tietäisi, mistä puhut 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s