Saanko kopioida ostamani ohjeen?

Neulojat ovat erittäin tietoisia tekijänoikeuksista, joskus he tulkitsevat tekijänoikeuksia jopa tiukemmin kun laki. Tiukimmat neulojat ovat jopa sitä mieltä, ettei kirjaston kirjasta saisi kopioida ohjetta omaan käyttöönsä. Se ei sentään ole totta, eikä lainsäädännön tarkoitus.

Silloin tällöin, kun  neuloja on julkaissut kuvan jostain kivasta neuleestä,  häneltä kysellään: ”Voisitko kopioida ohjeen minulle?”  Ohjeiden kopioimista ja jakamista paheksutaan neulojayhteisöissä voimakkaasti, siksi nämä kyselyt esitetään häveliään yksityisesti. Minusta on mukavaa, että neulojat pitävät näin kovaa työtä tekevien suunnittelijoiden puolta – nälkäänhän me kuolisimme ilman kopiointiakin, jos tällä työllä pitäisi elää!

Yksityistä kopiointia ikävämpää on se, että kopioituja ohjeita levitellään netissä kaikkien saataville. Meillä on melko harvinaista, että joku loukkaa suunnittelijan tekijänoikeutta jakamalla lehdestä tai kirjasta luvatta kopioitua ohjetta jollain nettisivustolla. Eräillä venäläisillä saiteilla olen toki nähnyt törkeästi loukattavan tekijänoikeuksia. Siinä pitäisi itsekin olla tarkkana, sillä esimerkiksi Pinterestin käyttät eivät aina ehti ja hoksaa tarkastaa, onko linkki asiallinen. Omissakin kansioissani voi olla kyseenalaisia linkkejä, en ole ehtinyt käydä alkuperäisissä lähteissä.

Jos kopioi vaikkapa minun kirjassani olevan neuleohjeen siskolle tai kaverille (eikä ota siitä maksua), ei ole tehnyt mitään lain vastaista. Suunnittelijoille sitäpaitsi korvataan jossain määrin tällaisen kopioinnin aiheuttamat oletetut ansionmenetykset muun muassa kirjastokorvausten muodossa. Osa Kopioston keräämistä kopiointimaksuista taas jaetaan Suomen tietokirjailjoiden apurahoina takaisin tekijöille (harrastekirjojen tekijöitä näytetään kuitenkin vahvasti väheksyttävän näissä jaoissa tai sitten he eivät hoksaa hakea apurahoja, mutta se on jo ihan toinen juttu – siihen palaan varmasti). Tällaisen kopioinnin pitää tietenkin olla vähäistä, eikä esimerkiksi neulepiirille saa kopioida jotain ohjetta ilman suunnittelijan lupaa (tai maksettua Kopiosto-lupaa).

On todella kiva, että neulojat ovat valveutuneita ja korostavat  suunnittelijan oikeutta saada korvaus työstään. Voin vakuuttaa, että vaikka kirja myisi todella hyvin,  tekijälle ei euroa, paria isompaa tuntipalkkaa kerry.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s