Sanoista tekoihin

Sarjakuvasankari Puikkomaisteri, kaamea akka, joka tappaa kotona ja puutarhassa.

Kylläpä syntyi taas rähäkkä! Mutta hyvä niin, tästä veroasiasta ei mielestäni puhuta tarpeeksi. Keskustelu on siinä mielessä aiempiin verrattuna kehittynyt, että kukaan kriitikoistani ei enää puolustellut veronkiertoa, eikä vedonnut esimerkiksi rikkaiden veroparatiiseihin puolusteluna köyhän veronkierrolle.  Keskustelijoiden kesken tuntui vallitsevan yksimielisyys ainakin siitä, että veronkierto ei ole hyväksyttävää. Tulkinta on tietysti omani, ehkä turhankin toiveikas.

Kiitän keskustelusta, sillä se poiki jotain hyvääkin. Ensinnäkin päädyin miettimään, mistä tunnistaa epäilyttävän nettikauppiaan.

Arvosta käsityötä, älä osta harmaata lankaa

Näiden seikkojen olisi syytä herättää epäilys siitä, että kauppiaalla ei ole puhtaat jauhot pussissaan  (FB:n tai muissa nettimyyntiryhmissä):

1) Väärä henkilöllisyys (esimerkiksi Aku Ankka tai muu vastaava) – Älä koskaan käy kauppaa sellaisen ilmoituksen perusteella! Yksityisten välisiä kauppoja ei koske kuluttajansuoja ja jos menetät rahasi, tuote ei vastaa kuvattua, se on varastettua tms. olet todella heikoilla.
2) Myyjällä on jatkuvasti paljon tuotteita myytävänä ilman järkeenkäyvää selitystä. Järkeenkäypä selitys ei ole  ”naapurin mummo”, ”anoppi” tms.
3) Hinta on selkeästi tuotteen markkina-arvoa halvempi

4) Tuotteet ovat uusia tuotteita, esimerkiksi myyjän itse värjäämiä lankoja. Ne eivät kuulu kirpputorikaupan verovapauden piiriin.

LISÄYS: jokaiseen näistä, voi olla jokin täysin järkevä ja ymmärrettävä syy (väärää nimeä voidaan käyttää somessa esim.  suojautumiseen ex-puolison väkivallalta), mutta jos useampi ehto toteutuu on todellakin syytä olla tarkkaavainen. Olen pyytänyt talousrikospoliiseja listaamaan tärkeimmät tunnusmerkit vilppikaupan epäilyyn.

Yksityisten kaupoissahan ei kuittia vaadita, mutta sen antamiselle ei rehellisellä ja lain mukaan toimivalla kansalaisella ole mitään estettä. Rehellisyys ja avoimuushan on myyjän paras mainos.

5) Myyjän haluttomuus antaa kuitti tai se, että myyjä antaa puutteellisin tiedoin (yhteystiedot, nimenselvennys tms. puuttuvat).

Muutetaan maailmaa, eikä vain puhuta

Toiseksi päätin, että on aika perustaa Facebookiin lankamyyntiryhmä, jossa myyjät sitoutuvat reiluun kauppaan. Myyjät tulevat antamaan pyytämättä kuitin, josta selviää myyjän todellinen henkilöllisyys yhteystietoineen sekä, yrittäjän kyseessä ollessa, y-tunnus ja veron osuus. Nimimerkki(myynti)ä ei sallita. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä privaviestein FB:ssa. Nostelemme parhaillan lankoja hyllyyn.

Toivoisin, että lankamyynti- ja muissa käsityöalan ryhmissä otettaisiin ryhdikäs kanta ryhmien hyväksikäyttöön veronkiertomielessä. On selvää, että suuri enemmistö myyjistä on rehellisiä, mutta vilpistelijät käyttävät hanakasti hyväkseen tällaisia ryhmiä. Jo noiden yllä olevien sääntöjen noudattaminen selkeyttäisi tilannetta paljon ja koituisi kaikkien ryhmien rehellisten jäsenten hyväksi.

Opetellaan olemaan ihmisiksi

Muutama kriitikko oli todella tuohtunut siitä, että suljetusta ryhmästä oli ”varastettu” kuva.  Ryhmissä olisikin hyvä miettiä, miksi tällaista tapahtuu. Jos ryhmä ei suostu keskustelemaan säännöistään ja niitä kritisoivat suljetaan ryhmästä ulos, seurauksena on luonnollisesti se, että sääntökeskustelu siirtyy ryhmän ulkopuolelle. Kuvaavaahan on sekin, että minuun otetaan yhteyttä tällaisessa tapauksessa, koska harva haluaa lyödä itseään nenään.

Kuten FB-sivullani käydystä sananvaihdosta ja blogini kommenteista jokainen voi todelta, ikänsä puolesta aikuisetkaan naiset eivät epäröi käydä  henkilöön, kun asiaperusteet ontuvat. (”Aioin ostaa kirjasi, nyt en ostakaan”, halveksivat viittaukset oppiarvooni tai ammattiini, leimaaminen varkaaksi, katkeraksi, kateelliseksi jne.). Ei se minustakaan kivalta tunnu, mutta koska olen itse alustanut kärjistämällä keskustelun, olen sen tietysti myös jossain määrin ansainnut. Oman maineensahan asiattomuuksiin sortuvat likaavat. Jos kohta, tässä keskustelussa onkin esiintynyt melkoinen määrä sarjakuvahahmoja.  Sääliksi käy sankariparkoja 😉

harmaa_lanka_pieni

Tähän kirjoitukseen ei voi jättää kommentteja. Uskon, että tällä erää olemme taas kuulleet, mitä sanottavaa tästä aiheesta minulla ja lukijoillani on. Palataan puikkojen pariin! Seuraavaksi kerron tämäniltaisesta neulebloggareiden tapaamisesta.