Tarkasti saumaton

neulo-saumattomasti-ylhaalta-alasTuulia Salmela: Neulo saumattomasti ylhäältä alas. Istuvat hihat uudella tekniikalla. Minerva 2015. 

Tuulia Salmelan uutuuskirja opettaa silmukantarkasti neulomaan saumattoman villapaidan tai -takin, jossa on istutettu hiha. Kirjaa on odotettu, sillä tähän tekniikkaan ei ole aiemmin ollut saatavilla suomenkielistä opaskirjaa. Kirja kannattaa ehdottomasti hankkia, sillä se on hyvä perusteos, josta on apua monessa eteen tulevassa neulontakysymyksessä.

Istutettu hiha pukee raglan- tai laskettua hihaa paremmin rintavia naisia ja on muutenkin hyvä valinta sille, joka neuloo ohuehkon villapaidan tai -takin sekä  pukee vielä vartalonmyötäisen takin villavaatteen päälle. Istutettu hiha kun ei ruttaannu takin hihaan häiritseväksi möykyksi.

Kekseliäästi kirjassa neulotaan ensin minipaita, jota neulomalla selviää mikä tässä tekniikassa on olennaista.  Itse olen tehnyt saumattomia villapaitoja ylhäältä alas Susie M:n  kuvaamalla contiguous-metodilla, joka poikkeaa hieman Salmelan tekniikasta. Vaikka tarkat taulukot ja ohjeen outous voi aluksi häiritä, kumpikaan tekniikka ei ole sellaista rakettitiedettä, jota ei jokainen oppisi, kunhan keskittyy annettuihin ohjeisiin ja lukee myös Salmelan kirjan johdanto-osat. Loppujen lopuksi, ainakin minulle, vaikeinta on noudattaa annettuja tarkkoja ohjeita 😉

Tätä kirjaa ei pidä hankkia vain sillä perusteella pitääkö kirjan malleja kivoina vai ei.  Pitsineuleet ja savupiippukaulukset eivät ole esimerkiksi lainkaan minun juttuni enkä satavarmasti tule tekemään yhtään kirjan mallia. Silti kirja on minusta erinomainen ja sormeni syyhyävät villatakin tai -tunikan tekoon kirjan ohjeilla . Kirjan avulla voin vihdoin tehdä unelmieni takin tai tunikan!  Minusta on hyvä, että neulojan omalle luovuudelle jää tilaa ja samalla neuleen perusrakenne tulee hyvin esitettyä.

Ohjeet on laadittu hyvin huolella siten, että niitä voi soveltaa eri neuletiheyksille ja eri kokoihin. Kaikki on hyvin tarkasti taulukoitu.

salmela
Kirjan tarkkoja taulukoita ei pidä pelästyä.

Kirja on hyvin yksityiskohtainen ja perusteellinen. Ohjeissa on hyvin selitetty vaikkapa erilaiset kaula-aukon muodot (o-, v-aukko) mutta myös esimerkiksi erilaiset kavennukset on lopussa selvennetty piirroskuvin  ja – mistä iso kiitos – ne on ilmaistu suomeksi sortumatta anglismeihin.

Kirjassa on myös huolellisesti tehdyt ristiinviittaukset ja hakemisto.

Kirjan taitto on siisti ja toimiva – on maltettu tehdä asiallista. Iso miinus tulee kuitenkin kuvista. Näin hyvä kirja olisi ansainnut viimeistellyn kuvituksen. Vaikka kuvat ovat harrastajan (kirjoittajan itsensä) ottamiksi kohtuullisia, kirja olisi ansainnut kunnolliset kuvat, huolitellummat kuvausjärjestelyt ja ylipäätään ammattilaisen käden jäljen. Nyt joissain kuvissa ei ole yhtään tarkkaa kohtaa, mallit ja neuleet eivät ole edukseen tai värit riitelevät keskenään.  Ymmärrän, sattuneesta syystä, että kirjan tekijä haluaa maksimoida surkean palkkionsa (ja ehkä vaivansa)  kuvaamalla itse (eikä sittenkään pääse edes kaksinumeroiseen tuntipalkkaan), mutta uskon edelleen, että kunnon valokuvaaja hankkii kyllä itse palkkionsa. Kuvillahän nämä kirjat loppujen lopuksi myydään.

LISÄYS: Lukijapalautteen mukaan nyt on itse asiassa kaksikin suomenkielistä kirjaa saumattomista neuleista, koska myös Moreenilta on tullut Anna Verschikin kirja Saumattomat neuleet.  Minä en ole ehtinyt kunnolla tutustua Verschikin kirjaan, en tiedä millainen hiharakenne hänen puseroissaan on.

One Comment Lisää omasi

  1. Katju sanoo:

    Mulla on noi molemmat kirjat ja tarkoitus syventyä ja opetella tekniikka….sen jälkeenhän voi täysin luovasti rakentaa omien mittojen mukaiset paidat. Varmasti hyvät opukset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s