Käsikirjaksi kaikille neulojille

Anna-Karoliina Tetri: Perinteiset villasukat. Moreeni 2015. Nid. 128 sivua. Isbn 978-952-254-2

Anna-Karoliina Tetrillä on pitkä ammatillinen kokemus kädentaitoalan töistä ja opetustehtävistä sekä Suomessa että ulkomailla. Monipuolinen osaaminen ja kokemus on koottu viiteen käsityöalan käsikirjaan, joista uusin käsittelee perusteellisesti suomalaisia villasukkia. Aiemmat kirjat ovat käsitelleet luonnonvärjäystä sekä huovutusta. Tekijän asiantuntemus ja huolellisuus näkyvät kirjan joka sivulla.

Folkloristina ilahduin suuresti Perinteiset villasukat -kirjan alun lähes 40-sivuisesta alkuosasta, jossa kuvataan suomalaista sukkaperinnettä monipuolisesti. Vaikka kirjan mallit eivät olisikaan juuri niitä, joita haluat neuloa, kirja kannattaa lukea jo ihan yleissivistyksen kohottamiseksi. Kirjan paikka on jokaisen sukanneulojan käsikirjastossa, koska sen ohjeet toimivat hyvin myös perusohjeina omille ideoille.

Jos jotain jäin alkuosasta kaipaamaan, niin neulomiseen liittyvää suullista perinnettä hieman laajemmin. Harva nimittäin enää tietää, mikä on ”naimaraita” sukanvarressa tai ”ettei ennen vihkimistä pidä antaa villaista”. Naimaraitahan on puikkojen vaihtumiskohtaan muodostuva löysempien silmukoiden muodostama pystyrivi, jonka on sanottu johtuvan siitä, että neuloja ajattelee sulhastaan eikä keskity työhön kunnolla. Kaksimielinen ”villaiskielto” tunnetaan nykyperinteessäkin niin sanottuna villapaitakirjouksena vaikka sen sukupuolielämän aloittamista koskeva kielto onkin vanhentunut. Nykytulkinta on tämä: ”Jos teet poikaystävälle villapaidan ennen suhteen vakinaistamista, menetät poikaystävän.”

Toivottavasti Tetri pääsee seuraavaa kirjaa tehdessään koluamaan myös Kansanrunousarkiston aineistoja, tässä kirjassa aineisto on löytynyt lähinnä Kansallismuseosta sekä painetuista julkaisuista ja sähköisistä arkistolähteistä. Lähteistä on kunnollinen luettelo kirjan lopussa.

Alussa on kuitenkin paljon tietoa sukkaperinteestä, jota esitellään muun muassa kansanrunojen ja kansatieteellisen aineiston avulla. Sukat ovat liittyneet niin lapsen terveyden edistämiseksi tehtyihin taikoihin kuin naimatapoihin ja vainajiinkin. Kuolinsukkaperinne elää sekin, nyt puhutaan ”taivassukista”.

TanssivattytotJohdannon jälkeen annetaan seikkaperäiset perusohjeet perinteisten sukkien tekoon. Näiden perusohjeiden jälkeen kirjassa on 16 kaunista ja selkeää sukkaohjetta, jotka perustuvat enemmän ja vähemmän erilaisista museoista ja julkaisuista löydettyihin esikuviin. Minun ykkössuosikkini on Korsnäsin villapaitoihin perustuva ”Tanssivat tytöt”, joka on kaunis toteutus esikuvansa hengessä.

Jokainen ohje esitellään hienosti. Ohjeiden kaaviot ovat selkeitä ja riittävän suuria. Minun makuuni ohjeet ovat turhankin perusteellisia, mutta siitä on tietysti paljon apua aloitteleville sukankutojille. Kokenut voi tutkia luotujen silmukoiden määrän, katsella kuvat ja kaaviot sekä antaa mennä.

Lopussa on vielä pieni katsaus sukkien perinteiseen huoltoon. Terittäminen ja parsiminen ovat nykyneulojista ahkerimmille tuttuja nekin, mutta toivottavasti Tetri tekee vielä kirjan siitäkin aiheesta, sillä kuluneen sukan kunnostaminen voi jopa kaunistaa sukkaa ja tehdä sen aivan uudeksi.

Silläkin uhalla, että toistan itseäni, moitin tätäkin kirjaa valokuvista. Vaikka kuvat ovat täysin riittäviä ohjekuviksi, olisin suonut, että sukat olisivat päässeet kuvissa parempaan valoon. Kirjaimellisestikin, koska nyt kuvaajan objektiivi ei ole ollut riittävän valovoimainen eikä sen piirto ole paras mahdollinen. Kuvissa on hauskoja ideoita, muun muassa retrotunnelmia, mutta kontrastia ja vauhtia olisi saanut olla enemmän.

Kirja on saatavilla adlibriksessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s