Kun inspiraatio iskee

Akseli Galleen-Kallelan Lemminkäisen äidissäkin ovat jugend-emmeet näkyvillä.
Akseli Galleen-Kallelan Lemminkäisen äidissäkin ovat jugend-emmeet hyvin näkyvillä.

Neuleiden suunnittelussa voi inspiraation saada mistä hyvänsä.

Kerroin aikaisemmin FB:ssa, että Sanskin värjäämät langat ”alkoivat puhua minulle jugendia”. Mielessäni alkoi liikkumaan epämääräisesti vanhojen jugend-talojen porraskäytävistä tutut aiheet. Eikä se mikään ihme ole, koska värit olivat juuri niitä värejä, joita 1920-luvun jugendtaloissa, huonekaluissa ja maalauksissa käytettiin (kuvassani  kerät ovat hieman liian kirkassävyisiä). Kasvivärjättyjen lankojen värit ovat vieläpä hieman sellaisia ”puuteroituja”.

Se, mitä Suomessa sanotaan jugendiksi on muualla art nouveau eikä usein jugendiin sekoitettu art decokaan kovin kaukana ole vaikka se on myöhempi suuntaus, joka ihaili teollisuutta siinä missä jugend korosti käsityötä. Monista neuleistakin tuttuja aiheita löytyy vaikkapa jugend-aiheisista maalauskaavaimista. Edelleen monet tekevät suosittuja jugend-aiheisia kirjontatöitä.

Meillähän on myös upea jugendin ryijyperinne, josta neulojakin voi ammentaa inspiraatiota.

Onnistuin mielestäni hyvin toteuttamaan sen, mitä tavoittelinkin. Lopputulos jää kuitenkin vielä salaisuudeksi, malli tulee syksyllä julkaistavaan kirjaan. Harmittaa, etten voi jakaa tulosta vaikka olen niin kamalan innoissani siitä!

Toivon, että minulla olisi joskus aikaa inspiroitua ihan suorituksiin asti taiteesta. Joitain kokeiluja olen jo tehnytkin, mutta haluaisin tutkia lähemmin sellaisia tauluja, jotka puhuttelevat minua neulesuunnittelumielessä. Olen kuitenkin huomannut, että se on vaativaa työtä: värien pitäisi olla hyvin huolellisesti valittuja ja koko toteutuksen pitäisi henkiä esikuvansa maailmaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s