Millainen neuloja sinä olet?

Valeria_Boltneva12967Neulojia on monenlaisia, tyyleistä tai neulontamausta puhumattakaan.  Tätä kuvausta ei todellakaan ole laadittu  tiukan tieteellisesti vaan löysästi huumorimielellä.

Insinöörineuloja

Kahdehdittavan huolellista ja tarkkaa työtä tekevä insinöörineuloja selättää vieraskielisetkin ohjeet eikä anna anteeksi itselleen pienintäkään virhettä. Koska hänellä on myös erinomaiset tietotekniset taidot, hän tietää uusista ilmiöistä paljon ennen kuin mummoneulojat, jotka löytävät ”uutuudet” vasta sadan vuoden kuluttua. Insinöörineuloja on helposti myös se tyyppi, joka valvoo sääntöjen noudattamista neulojien keskusteluryhmissä. Insinöörineuloja ei sooloile. Hän neuloo valmiista ohjeesta ja on suunnittelijalle tärkeä henkilö, koska hän löytää pienimmätkin epätarkkuudet ohjeista. Loistava testineuloja! Jos insinöörineuloja suunnitelee neulontamallin, se on turvallisesti rakennettu ennen nähdyistä aineksista.

Mummoneuloja

Mummoneuloja ei luovu tarjouksista hamstratusta Seiskaveikasta vaikka mikä olisi. Hän neuloo satoja pareja Novitan lehtien malleja ja lastenlasten kaapit täyttyvät neuleista, joita ei välttämättä arvosteta. Mummo on aliarvostettu resurssi, joka siirtää neulomisperinnettä seuraaville sukupolville, turvaa myyjäispöytien tarjonnan ja takaa vierassukkien riittävyyden maalla ja merellä vaikka mummo tekee muutakin kuin neuloo. Neulominen ei ole mikään elämäntehtävä hänelle, vain yksi mieleinen homma monien muiden joukossa. Mummo ei voi käsittää, että joku hullu maksaa 300 euroa ja ylikin lankakilosta, mutta mummo ei välttämättä ole sitä toitottamassa ympäriinsä vaikka cityneulojat tekevät hyvinkin äänekkäästi tiettäväksi, mitä mieltä he ovat mummojen langoista. Mummo toteuttaa viipymättä lastenlasten pienimmätkin toiveet sarjakuvahahmoisista sukista eikä edes pidä itseään minään suunnittelijana.

Depisneuloja

Ajoittain tai jatkuvasti masennuksesta kärsivä neulojalle pitäisi oikeastaan määrätä neulomisrajoituksia  – ylös ja ulos, ihmisten ilmoille – aluksi vaikka neulontapiiriin! Masennusta ei paranna jatkuva puikkojen hierominen, se saattaa vain pahentaa tilannetta eikä kauniista langoistakaan ole mielialan nostajaksi kuin tilapäisesti. Maaninen neulominen ja lankojen hamstraus saattaa johtaa jopa vakaviin taloudellis-sosiaalisiin seurauksiin. Lisääntyvä painokaan ei edesauta asiaa. Neulontapiiri voisi ryhdistäytyä rohkaisemaan depisneulojia muihinkin harrastuksiin. Vesijumppaa ja neulontaa! -ilta voisi olla paikallaan.

cityneuloja

Alati trendin harjalla surffaava trendineuloja puhuttelee etunimillä kansainvälisen neulontaskenen kirkkaimpia tähtiä. Hän on varmasti paikalla, kun Yosolda tai Stephen tulevat Suomeen eikä hän hukkaa aikaansa kotimaisten käsityölehtien lukemiseen. Hän voi olla työtön, opiskelija tai korkeakoulutetussa toimessa, ekofeministi, anarkisti tai perussuomalainen, mutta rahaa riittää aina uusimpiin huippulankoihin. Eikä nyt todellakaan puhuta lankatehtaiden muotilankoina tarjoamista  outolangoista, vaan todellisten neulojien arvostamista käsinvärjätyistä luonnonkuitulangoista. Joiden todellista alkuperää tai laatua harva uskaltaa kyseenalaistaa.

fiilisneuloja

Neuloja, joka menee ihan fiiliksen pohjalta, piilottelee kaapeissaan UFOja (Unfinised Object – kesken jäänyt homma) ja aloittaa uusia töitä aivan solkenaan – fiilispohjalta. Kivan mallin löytäessään hän ei malta lukea ohjetta vaan rientää kuvan perusteella pettyäkseen katkerasti. Kun hän saa jotain valmiiksi, se herättää taatusti kateutta lähipiirissä, sillä uskallusta ei puutu!

ARKKITEHTIneuloja

Joissain ihmisissä yhdistyy hämmästyttävällä tavalla uutta luovaksi toiminnaksi insinöörineulojan tarkkuus ja suunnitelmallisuus sekä kyky omiin visioihin. Arkkitehtineuloja huutaa kauhusta nähdessään  Anelmat, hörsöt eivät todellakaan kuulu hänen maailmaansa. Selkeää ja graafista, mieluiten harmaata, sen pitää olla! Suunnittelijana arkkitehtineuloja on harrastajan paras kaveri: ohjeissa ei ole virheitä ja tyyli on selkeän skandinaavista, mitoittaminenkin on osattu barbista tankkiin.

luova hullu

Jokainen, joka ajautuu suunnittelemaan myytäväksi neulemalleja on jokseenkin hullu. Kauhea työ, jossa taloudelliset ansiot ovat lähinnä nimelliset ellei homma pyöri kokonaan tappiolla. Kuten juoposta ei tule hyvää trokaria, harvoin harrastajakaan saa suunnittelijana budjettiaan tasapainoon. Kaikki kärsimykset kuitenkin unohtuvat kun ohje on valmis sekä aina, kun tapaa hengenheimolaisiaan ja saa heiltä myönteistä palautetta. Tämä tyyppi näkee koko maailman neuleideoina!

 

6 Comments Lisää omasi

 1. Heidi, ymmärrän pointtisi, valitettavasti oma pointtini jäi hieman epäselväksi: tarkoitus oli kannustaa kanssaneulojia tukemaan masentunutta, esimerkiksi laajentamalla porukan harrastuksia tunnetusti hyvää tekevän liikunnan pariin.

 2. Heidi sanoo:

  Ilmeisesti näiden oli tarkoitus olla hauskoja, ja niin osa toki olikin osuvia kuvauksia. Omaan korvaani kuitenkin särähti ikävästi erityisesti tuo depisneulojan kuvaus, joka oli minusta vähän loukkaava. Jos ihan oikeasti masentuneesta ihmisestä on kyse, ei ole hauskaa edes vitsillä lukea siitä kuinka pitää vaan ”lähteä ihmisten ilmoille”. Tiedän, että jotkut tähän tuumaavat minun olevan herkkänahkainen, mutta olkoon sitten niin – mielestäni tämä ei ollut kuitenkaan hyvällä maulla kirjoitettu kuvaus, sori vaan.

 3. Johanna Maria sanoo:

  Hauska teksti!
  Voi kuinka mielellään lukeutuisin tuohon insinöörineulojien joukkoon ja tekisin toinen toistaan tyylikkäämpiä neuleita tarkasti ja siististi. Taidanpa kuitenkin jäädä tuonne fiilis- ja depisneulojien välimaastoon: Uusia projekteja pistän alulle piittaamatta lukuisista keskeneräisistä ja teen mikä milloin tuntuu kivalta. Välillä neulomiseni saa kuitenkin pakonomaisia piirteitä ja minusta on myös tulossa hyvää vauhtia lohtulankojen ostaja eli kaappeihin kertyy ihania lankoja vain koska oli taas huono päivä tai surullinen olo (hyvä puoli on toki se, että tällä osittain voi korvata lohtusyömistä). Pitäisi kai tuonne neuletapaamisiin taas lähteä, vertaistukea tarvitaan aina.

 4. Ihan mahtava kuvaus!!!! Kiitos!

 5. Lotta sanoo:

  Matemaatikkoneuloja: insinöörineulojan vapaamielinen kollega, jolla säätöä riittää! Joka mallia voi muuttaa pienen laskutoimituksen avulla, kunnes matemaatikkoneuloja ei aina edes muista mitä lähti tekemään. Valmista tulee ehkä joskus, joskus ei. Kunhan saa säätää! Matemaatikkoneuloja löytää parhaistakin ohjeista säätövaraa, eikä ujostele omien mallien kehittelyäkään. Tosin ne saattaavat vaatia muutaman laskutoimituksen toimiakseen toivotulla tavalla… Ja jotta laskutoimituksista ei tulisi pulaa, matemaatikkoneuloja vaihtaa langan paksuuden, puikkojen koon ja mallineuleen, sekä laskeskelee sopivan välikoon joka ohjeen kirjoittajalta jäi kijoittamatta. Matemaatikkoneulojan ympäristöstä löytyy muistiinpanoja, kaavioita ja tietysti laskutoimituksia sieltä täältä pienillä lippulappusilla, muistivihoissa, kirjekuorien kulmissa, ja ohjekirjoissa.

  Matemaatikkoneuloja voi yhdistyä muihin neulojatyyppeihin, mutta erityisesti maaniseen depisneulojaan, jolla löytyy paitsi lankoja, myös aloitettuja projekteja joka nurkasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s