Videoblogia tekemään?

Sattuneesta syystä selasin koko joukon neuleaiheisia videoblogeja youtubessa ja joitakin podcasteja. Jos nyt joku haluaa ryhtyä tekemään neulontapodcastia, vblogia  tai vastaavaa, annan pari kantapään kautta radio- ja tv-työssä oppimaani neuvoa:

  • TÄRKEIN: Ilman pointtia ei ole postausta. Sisällyksetöntä jorinaa ei kukaan jaksa kuunnella. Mieti, mikä on aiheesi ja näkökulmasi siihen.
  • Rajaa. Pysy aiheessa, älä rönsyile. Puolen tunnin videopostaus on yleensä 15–28 minuuttia liian pitkä. Mitä pidempi juttu, sen tarkempi käsikirjoitus.
  • Mieti, mihin väline sopii ja sovitko sinä siihen. Kyllähän elokuviakin selitetään radiossa, mutta… Kaikki eivät myöskään ole syntyneet esiintymään, joskin asiaa voi opetella.
  • ”Tarina on saatava kertoa”. Videoblogi tai podcast ei ole mikään tuomioistuin, jossa pitää pysyä ehdottomasti totuudessa. Hauskan jutun ei tarvitse olla totta (kunhan ei väitäkään sen olevan totta). Väritä, liioittele, maalaa! Käytä itseironiaa!
  • Suunnittele sanottavasi etukäteen. Hyvässä jutussa on alku, keskikohta, käänne ja loppu. Pätee myös tässä. Turhaa jorinaa ja ”niinku”, ”tota” -pullaa  ei jaksa sikakaan vinkumatta.
  • Harjoittele. Käy läpi postauksesi ainakin kerran. Harjoittele puhumaan siten, että painotat YHTÄ sanaa lauseessa ja muuten sanat soljuvat sen ympärillä.  Jokaisen sanan painotusta tai  nousevaa ja laskevaa intonaatiota koskee sama kuin edellä (ks. kohta ”sikakaan vinkumatta”).
  • Opiskele, tarjolla on myös kursseja ja itseopiskelumateriaaleja.
  • Videoidessa kiinnitä huomio taustaan ja rajaukseen. Vaihda kuvakulmaa välillä. (Ja pidä ne lemmikit toisessa huoneessa ellet tee nimenomaan lemmikkipostausta. Sanotaan nimittäin, että ”tuo lavalle lapsi tai koira niin katsoja unohtaa heti sen, mitä sinä olet tekemässä”.
  • Varsinkin mobiilikäytössä tekstityksestä olisi iloa.
pari poimintaa

En väitä, että nämä ovat parhaita tai edes hyviä, mutta itse aion tsekata nämä.

Ruotsinkielen taitojaan voi virkistää käsityöaiheisilla radioklipeillä. 

Saksa vetryy Janine Herzin seurassa:

Bakery Bears Podcast on avioparin hauska videoblogi. Jaksoja on jo 45.

Never not Knitting -podcast on edennyt jo melkein sadanteen lähetykseen. Brittienglannin ystävän neulontapodcast on Knit British.

Ammattityötä

Jos et jaksa podcasteja ja videoblogeja, tässä on ammattimaisesti tehtyjä ohjelmia:

Lahden eteläpuolella suositut ohjelmat Nipet näpet (Kätevät kädet) ja Triibust ruuduni (olisiko vapaa käännös ”kirjava ruutuni”?) voi nyt katsoa Viron television palvelusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s