Nyt se on täällä!

Neulontabloggarit ovat yleensä saaneet vain haaveilla kannattavasta blogiyhteistyöstä. Lankavyyhdillä tai parilla ei bloggari peitä edes kulujaan, lisäansioiden hankkimisesta puhumattakaan. Käsityöbloggareille ei jostain kumman syystä tarjota yhteistyötä kameroiden, tablettien tai muiden välineiden merkeissä vaikka lukijamme ovat yleensä jokseenkin hyvin toimeentulevia naisia. Toki olen saanut kirjojani varten lankoja maksutta tai ainakin hyvällä alennuksella. Minä voisin hyvinkin kirjoittaa ihan tilatusti em. välineistä. Olen tosin tähän asti esitellyt kaikki uudet leluni ihan maksutta :-).

Vaikka kateus läikähti elfa-juttuja lukiessa varmasti monen lukijan mielessä, minä en todellakaan pannut pahakseni Nonnun ja Hupsistarallaan elfa-postauksia. Jutuista kävi hyvin ilmi, millä ehdoilla yhteistyötä on tehty ja mitä kirjoittajat aidosti tykkäsivät tuotteista.

Nuorten naisten muoti- ja kosmetiikkablogien puffijutut saavat joskus karvani nousemaan pystyyn. Toinen juttu on tietysti se, että käsityöblogienkaan lukijat eivät ehkä riemusta kilju, jos bloginpidon perimmäinen syy on ”blogiyhteistyö” – toisin sanoen kirjoittaja kirjoittaa vain, jos hyötyy siitä. Bloggauksessa kun perusperiaate on aivan päinvastainen: anna, niin saat. Antaakseen olisi kuitenkin kiva hoitaa jotenkin järkevästi näitä elämän kylmiä realiteetteja, joista yksi on raha.

Yksi ja toinen on varmasti miettinyt, miten voisi hankkia lisäansioita suuria lukijamääriä saavuttavan käsityöblogin avulla. Käsityöblogeja ole kukaan ole toistaiseksi saanut mitenkään järkevästi yhdistettyä ja siksi niiltä enimmäkseen puuttuu myös ammattimaisten tuottajien tuki – ja kontrolli. Harvat käsityöblogit, jotka ovat listanneet itsensä erilaisiin blogiyhteisöihin, häviävät helposti erilaisten, enimmäkseen nuorille naisille suunnattujen, blogien lifestyle-mössöön. Keski-ikäisillä naisilla olisi kuitenkin paitsi sanottavaa, enemmän ostovoimaa.

Kommentoi:
– Mitä ajatuksia tämä herättää? Ärsyynnytkö tavaramarkkinoiden ja käsityöblogien yhteistyöstä? Herättääkö se sinussa toivoa tai kateutta? Pelkäätkö blogien menevän pilalle, jos ne ryhtyvät mainostamaan tuotteita? Missä kulkevat rajat?

9 Comments Lisää omasi

 1. KristiinaS sanoo:

  Mä kirjoitan aika paljon lankakaupoista, langoista, kirjoista, tapaamiskahviloista ja -kaupoista. Ihan omasta halusta jaan tietoa esim. just uusista paikoista yms. Mitään yhteistyötä ei ole kenkenkään kanssa ollut eikä lankakeriä ole ilmaiseksi tullut. Näin aion jatkossakin toimia, en halua ruveta kenenkään rengiksi.
  Otsikkosi ”Nyt se on täällä” herätti mielenkiinnon että mitä nyt on tullut, uutta ja ihmeellistä. Petyin. Mun mielestä elfa-tapauksesta ei voi sanoa, että blogiyhteistyö olisi tullut käsityöblogeihin. Kyseessähän on vain pari ’kässä’blogia, eikä tuote ole käsityötuote.

 2. Tässä ja nyt tuli mieleen, että edustan tavallaan molempia puolia. Olen käsityöyrittäjä ja näin ollen voisin tarjota yhteistyötä bloggaajille, mutta jostain syystä ei ole tullut pieneen mielenkään. Ennemminkin voisin itse toivoa tarjouksia. Pidän blogia ja päivitän usein saamatta siitä mitään taloudellista hyötyä. Se, että joku joskus ostaisi putiikistani jotain blogikirjoituksen perusteella, on äärimmäisen harvinaista.

  Kyllä, minua harmittaa yletön mainostaminen. Valitsen vakkariblogini sellaisten joukosta, jossa mainoksia ei juurikaan näy. Tiputan joukosta, jos blogiyhteistyötä alkaa olla joka toisessa – joskus jopa peräkkäisissä – postauksessa. Saattaa olla, että itse kulutan hyvin vähän, mitä nyt keski-iän ylittänyt nainen tarvitsee? Jos olisin innokas kosmetiikan käyttäjä, ehkä sitten meikkikokeilut kiinnostaisi.

  Hei muuten, käsityöblogeissa en ole juurikaan havainnut mainoksia. Kuinkas olenkaan onnistunut ne kiertämään?

  1. Se juuri on mielenkiintoinen kysymys, missä rajat kulkevat!

   Kässäblogeissa on ihan tavanomaista kehua retostella ostettuja tuotteita, tukea tiettyjä kavereiksi tulleita yrittäjiä (minäkin teen sitä paljon!) tai käsityökirjailijoita ja -ohjeita eikä siinä aina olla kovin kriittisiä tuotteen suhteen. Tosielämässä toisensa tuntevat hahmottavat näitä ystävyyspiirejä, ulkopuolisella ei ole mitään mahdollisuutta erottaa, onko edes pyritty asialliseen arviointiin vai onko kyse sosiaalisesta vaihdosta (raaputa sä mun selkää, niin mä raaputan sun…).

   Näissä selkäänraaputuksissa ei todellakaan raha liiku vaikka testattavaksi olisikin saanut lankaa tai arvosteltavaksi kirjan. Kun Lankamaailma tai joku muu iso toimija järjestää bloggareille tilaisuuden, riennämme tietysti kilvan kiittämään siitä ja kerromme saamistamme tuotteista, joiden arvo on yleensä noin 10 €.

   Jotenkin minusta on reilua, että bloggarille maksetaan siitä, jos hän esittelee tuotteita. Määräykset vaativat kertomaan lukijalle, milloin kyse on yritysyhteistyöstä eli bloggaaja on saanut tuotelahjan tai palkan kirjoituksestaan.

   Emme enää tuskastele televisiomainoksia, totummekohan joskus blogimainontaan? Tällä hetkellä ainakin käsityöbloggareitten yritysten kanssa tekemä yhteistyö tuntuu herättävän ärtymystä. Onko sillä tekemistä sukupuolen, iän tai koulutuksen kanssa – minä en tiedä.

 3. Terhi sanoo:

  Sitä vielä että kässäblogeissa mua ainakin kiinnostaa eniten se mitä ihmiset ovat käsillään tehneet, ei se että mistä langasta ja onko se lanka saatu vai ostettu. Siinä mielessä minusta yhteistyöt kässäblogeissa eroaa joukosta että sä et vaan voi esitellä että tämmösen sain vaan siitä pitää tehdä jotain! Ja tekemisestä on niin iso työ ettei kai kukaan neulo jotain sukkaparia vain siksi että sattui saamaan sen langan. Se jos mikä olisi äärimmäisen tappiollista ja jopa älytöntä. En mä ainakaan!

  1. Terhi sanoo:

   Ja tarkennan että siis saaduista langoista tekemäni jutut on tehty mun tarpeesta tehdä, ei siksi että pakko tehdä jotain kun sain. Olen siis jättänyt tekemättä niistä langoista jotka ei houkuta.

 4. Ennis sanoo:

  Minä kuulun juuri siihen ihmisryhmään, jota kaupallinen yhteistyö ärsyttää. Jopa siinä määrin, että olen lopettanut useampien blogien lukemisen siinä vaiheessa, kun sisällöstä liikaa on ollut kaupallista yhteistyötä tai yhteistyö on ollut liian… miten sen nyt sanoisi.. imelää.

  Ymmärrän täysin, miksi kaupallista yhteistyötä tehdään. On kivaa saada tavaraa tai rahaa vastineeksi jutun kirjoitamisesta – kukapa siitä nyt ei pitäisi. Mutta samaan aikaan se syö minusta blogin uskottavuutta. Varsinkin käsityömaailmassa. Jos bloggaaja tekee paljon yhteistyöjuttuja, niin voiko vielä luottaa, että jokin kehuttu lanka tai muu tuote on oikeasti hyvä ja kokeilemisen arvoinen – vai sanooko bloggaaja niin vain, koska kyseessä on oikeasti maksettu mainos. Itse olen suosinut käsityöblogeja etenkin niiden aitouden ja rehellisyyden takia, mutta nykyisellä menolla joudun tiputtaa lukemistani blogeista aika monet pois lukulistaltani. Ja kyllä, se harmittaa.

 5. Henna sanoo:

  Miusta yhteistyöjutut on kivoja, jos niitä ei tursua koko blogi ja ne liittyvät aiheeseen. Miullakin ollut muutama yhteistyö, saanut testiin lankaa tms. tarviketta, mutta aika ronkelisti valikoin. Tarjouksia tullut tyyliin jostain nettikasinoista tai muusta täysin aiheenliittymättömästä, jotenkin koen, että se hyöty ei ole niin iso, että kannattaa ”ärsyttää lukijoita” sillä. Osallistuisin varmasti enemmän yhteistyöjuttuihin, jos niitä olisi tarjolla, mutta kuten kirjottelitkin niin mainstream blogit vie..

 6. Terhi sanoo:

  Mulla on ollut vuosien saatossa joitain tosi hyvin kässäaiheeseen sopivia yhteistöitä, no siis ihan muutava vain, joista on saanut ihan jopa rahaa.

  Tää Elfahommakin on vähän noh… Sain todella arvokkaan pöydän josta joudun kuitenkin maksaan verot ja äitiyslomalla ei saa töitä tehdä kuin sunnuntaisin joten ilmaiseksi ei pöytä tullut 😉 Tästä syystä ei kannata edes lähteä kuin semmosiin diileihin joista aidosti ja oikeasti tykkää.

 7. Minä olen roikkunut pitkään perhe- ja käsityöblogin välimaastossa, sekä tehnyt kaupallisia yhteistöitä ihan rahasta Blogiringin kautta. En väitä hukkuvani trendimassaan, mutta toki käsityöaiheisia yhteistöitä tulee harvoin. Enemmän ne rajalliset yhteistyöt on liittyneet ruokaan tai perhe-elämään, mutta en koskaan mainosta tuotetta jota en voisi ostaa myös omalla rahalla. Toki olisi loistavaa jos niitä yhteistöitä olisi välillä enemmänkin 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s