Olisi pitänyt lukea se ohje kunnolla

Päätin tehdä tyttären kämppäkaverille villatakin, koska hän on paitsi tehnyt ihania lounaita myös auttanut minua kärsivällisesti italianopinnoissani. Malliksi valitsin Brooklyn Tweedin miehekkäistä malleista Sladen, josta Marcokin piti eniten. 

Langaksi tilasin oikein suosituslankaa, BT:n Shelteriä (väri on Almanac) vaikka villapaidasta tuleekin aika kallis. Lanka on Wyomingissa kasvaneiden Targhee-Columbia-lampaiden villasta New Hampshiressä kehrättyä lankaa, joka tuli minulle nyt Torinosta (ei kannata tilata Suomeen sieltä, titityyssä on parempi valikoima ja rahti nostaa hinnan kalliimmaksi). Tänne tilattuna se oli himpun halvempaa kuin Suomessa. Lanka on todella ihanaa, lämmintä ja pehmeää. Siinä on upeita värejä. Pesussa mallitilkkukin pysyi muodossa. Vaihtoehdoksi harkitsin Pirkkaa, siinäkin on värejä, mistä valita, mutta nyt halusin nimenomaan tweedin tuntua.

Aloin innolla neuloa takkia. Ensin piti opetella kierretyt reunasilmukat. Oiva tapa välttää löysä reuna! Oikean kerroksen alussa ensimmäinen silmukka nostetaan neulomatta, lanka työn edessä, kuten neuloisi nurjan silmukan takareunasta. Nurjan kerroksen alussa taas silmukka nostetaan oikein neulomatta lanka työn takana.

Loin ohjeen mukaan silmukat, neuloin resorin, 1/1 ribbinä vaikka ohjeessa oli 2/2, ja jatkoin isommilla puikoilla. Sitten rupesin ihmettelemään mittoja: kappale oli hurjan paljon leveämpi kuin piti. Katsoin Ravelrystä neuleen projekteja ja huomasin, että moni oli neulonut aivan liian ison takin. Laskin ja laskin, oletin, että ohjeessa on virhe.

Lopulta laitoin viestin BT:n ohjetukeen. Sain vastauksen todella ällistyttävän nopeasti. En ehkä ollut ensimmäinen tohelo. En ollut lukenut ohjetta huolellisesti enkä ollut huomannut, että resorin jälkeen työstä kavennettiin noin 30 % silmukoita. Nolotti. Onneksi sentään olin laskenut oikein takakappaleen leveyteen tarvittavan silmukkamäärän. Neuloin kuitenkin purkamisen jälkeen edelleen 1/1 ribbiä resoriin, koska vaikka 2/2 ribbi vetää enemmän kasaan neuletta, pelkään sen käytössä löystyvän ja repsottavan ajan mittaan. Lanka ei kärsinyt purkutyöstä lainkaan.

Ohje pitäisi aina lukea kokonaan, ajatuksella, ennenkuin ryhtyy neulomaan. Tosin, ohjeen alkuun olisi hyvä liittää ohjeesta tiivistelmä, jossa kerrotaan ohjeen keskeiset käänteet. Ohje on tarkka ja täsmällinen, kuten ne muutkin BT:n ohjeet, jotka olen ostanut. Ohjetuki on hieno. Ainoa asia, josta tekee mieli jurputtaa, on tuumamitoitus ilman metrijärjestelmän mittoja. 

3 Comments Lisää omasi

  1. Cherrymarja sanoo:

    Lanka toimii tuossa mallissa kyllä todella hyvin. Eikä asiaa yhtään pahenna hyvin poseeraava malli 😉

    1. Kuva on napattu ohjeen sivulta, mutta on Marcokin komia poika 😉

  2. Katri sanoo:

    Shelteriä Suomesta, pistim heti tilaukseen. Kiitos vinkistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s