Lukijani, tukijani

©Susa Junnola, Moreeni 2016.
Sini-sormikkaat ja -sormettomat ovat saaneet nimensä lasteni mainiolta serkulta Sini Pöyhöseltä, joka pitää miehensä kanssa Puikkomaisterin neulebaarina tulevina tiistai-iltoina toimivaa Kombo Winebar & Kitchen -ravintolaa. Tässä niitä esittelee miniäni Julia.

Ilman niitä kaikkia ihania ystäviä, jotka ovat tukeneet minua monin eri tavoin, ei uusintakaan kirjaa olisi syntynyt. Lankakauppa Snurren aulis apu, kannustus ja palautteen välittäminen on ollut todella konkreettista apua. On aina ilo poiketa Anne ja Mikko Lampisen luona Malminrinteellä. Lankakauppa Handun Ilona Korhonen on jälleen tarvittaessa jopa värjännyt toiveideni mukaisia lankoja. Aïno-shopin Liisa Kotilainen ja Laila Lehtinen ovat pitkin matkaa kommentoineet tekemisiäni sekä auttaneet kuvausvaatteiden kanssa. Lentävän lapasen naiset,  kauppiaat Tarja Jussila ja Taina Schildt sekä asiakkaat, ovat myös olleet erittäin tärkeitä tukijoita. Myös Titityyn Tiina Huhtaniemi on ollut hyvin avulias ja tukeva, toivon että voimme laajentaa yhteistyötä tehdessäni Puikkomaisterin Pipokirjaa, joka ilmestyy ensi vuonna.

Kuvauksissa malleina toimivat maksutta miniäni Julia Pöyhönen, poikani Perttu Pöyhönen sekä valokuvaaja Susa Junnolan tytär Aino Junnola. Muina miesmalleina soittivat mieheni Vesa Rosilo, Hannu Rantala ja Iiro Törmä, jotka ovat muutoinkin kannustaneet minua matkan varrella. Mallit saivat värjötellä tuulessa ja tuiskussa – kukaan ei valittanut kertaakaan. Stylistinä ja muutenkin tärkeänä kriitikkona ja apuna toimi lavastaja Tiina Paavilainen. Valokuvaaja Susa Junnola teki taas kirjaan kuvat, jotka pärjäävät kansainvälisessäkin vertailussa.

Puolisoparka on joutunut (ja joutuu) sietämään jatkuvaa lankahelvettiä sekä yrmeää kohtelua: ”Älä häiritse, mä lasken nyt silmukoita!” -tyyliin.

Testineulojat ovat sitten vielä ihan oma lukunsa. Pirjo Seppänen, Mervi Merentie, Tarja Jussila, Eva Roos-Rautakorpi, Heli Töppärä, Ringa Camilla Lindgren, Inga Siik ja Johanna Simberg ovat tehneet parhaansa ja enemmänkin. Kaikki kirjan virheet ja puutteet ovat omiani ja niissä malleissa, joita eivät testineulojat ehtineet neuloa. (Tässä yhteydessä mainitsen jälleen, että kaikki korjaukset ja täydennykset löytyvät blogin yläreunassa olevasta linkistä.) .

Kustantajani Moreeni on mainio kumppani käsityökirjailijalle. Kustannustoimittaja Päivi Ylöstaloa olen tainnut jo vuolaasti kehua aiemminkin, mutta myös kustantaja Anna Rantanen on maininnan arvoinen nainen, joka ansaitsee erityiskiitoksen napakasta ja ripeästä mielipiteiden muodostuksesta. Minun kanssani kun ei pärjää hymistelemällä 😉

Viimeisenä, muttei vähimpänä: ilman lukijaa ei ole kirjaakaan. Se lämmin vastaanotto, josta olen saanut nauttia niin monin eri tavoin Puikkomaisterin sukkakirjan esittelytilaisuuksissa, erilaisissa blogitapaamisissa ja virtuaalisissa neulojayhteisöissä sekä eri teitä tulleena palautteena, saa minut liikuttumaan.  Erityisen kiitollinen olen siitä kärsivällisyydestä, jolla virheisiini on suhtauduttu.  Häpeän suunnattomasti jokaista virhettä, mutta minun tunteeni on tässä aivan toissijainen asia. Palaute on tärkeää ennen kaikkea kirjan käyttäjille, koska virheet voidaan oikoa heti netissä ja korjata kirjan myöhemmissä painoksissa. Teidän pyytettömän avuliaisuutenne vuoksi kirjat lopulta tulevat täydeksi.

Kiitän kaikkia teitä lämpimästi!