Susa, muru!

Selfie on otettu Otavan takkatuli-illassa viime joulukuussa. Tunnelma oli lämmin, mutta takkaa en muista nähneeni!
Selfie on otettu Otavan takkatuli-illassa viime joulukuussa.

Tutustuin kirjojeni valokuvaajaan Susa Junnolaan noin vuonna 2002. Sittemmin muutimme Susan naapurustoon Herttoniemeen ja tuttavuutemme syveni ystävyydeksi. Susa näki neulomiani sukkia ja hetken harkittuaan lausui: ”Me tehdään sukkakirja!”. Siitä se sitten lähti. Kun Susa vielä oli tavannut Moreenin kustannuspäällikkö Anna Rantasen jossain juhlissa, kirjahanke alkoi konkretisoitua. Nyt Susa on tehnyt kahteen kirjaani kuvat ja kiitosta on tullut runsaasti niin koti- kuin ulkomailtakin.

Alun alkaen halusin kuvien olevan rouheampia kuin käsityökirjoille tyypilliset pikkusievät ja maalaisromanttiset kuvat. En myöskään halunnut mennä harmaanvalkoisessa valtavirrassa, vaan toivoin tummia sävyjä ja teollista tai urbaania ympäristöä värikkäiden neuleiden kontrastiksi. Sukkakirjan kuvat kuvattiinkin vanhassa lentokonehallissa ja Lapaskirjaa tehtiin metroasemilla, kaduilla ja kaupungin sisäpihoilla. Nyt olen huomaavinani, että muidenkin neulojien kuviin on tullut koneita, teollisia ja urbaaneja elementtejä maalaisromantiikan sijaan sekä tummia taustoja.

Kuvaukset, jotka vedetään talkoohengellä ja pääosin perheenjäsenten avulla sujuvat osaksi siksikin ongelmitta, että kuvaaja on perhetuttu. Susan parhaita puolia kuvaajana onkin se, että hän tuntuu saavan mallit rentoutumaan ja viihtymään kameran edessä. Kuvauksissa hän ei kiukuttele koskaan (minulla on toki toimittajan työni vuoksi kokemusta muunkinlaisista kuvaajista!) vaan vie tilanteita lempeän päättäväisenä haluamaansa suuntaan. Hänellä on myös vahva visuaalinen taju, näkemys ja tekninen taito.

Neuleiden kuvaaminen on vaativaa, koska usein vain yhdellä tai kahdella kuvalla olisi osoitettava neuleen ulkonäön lisäksi myös sen rakenne. Kuvan kun on autettava neulojaa toteuttamaan malli.  Susa ymmärtää, itsekin neulomista harrastavana, mitä neulekirjan käyttäjä kuvilta edellyttää.

Susa näkee yleensä neuleeni ensimmäisenä, eikä epäröi antaa suoraa palautetta. Jos joskus olen ollut epävarma vaikkapa värivalintojen suhteen, Susan suorat mielipiteet ovat olleet suureksi avuksi. On myös käynyt niin, että olen itse pitänyt jotain mallia epätyydyttävänä, mutta Susa on nähnyt sen mahdollisuudet ja nostanut sen reputettujen joukosta kehiteltäväksi (esimerkiksi Ilonat).

Seuraavassa kirjassa on pipoja ja muita päähineitä, silloin olemme taas uusien haasteiden edessä, koska kasvot ja silmät näkyvät! Sukkien tai käsineiden värin kun ei tarvitse sopia kantajansa väreihin, riittää kun ne sopivat vaatteiden väreihin.  Nyt on toisin. Ensimmäinen tuumauspalaveri on jo pidetty ja peruslinjat sovittu.

Kun ystävän kanssa häärää, voimme suunnitella kuvaukset siten, että myös meillä on hauskaa! On myös erinomaista, että meillä on jokseenkin samanlainen maku ja yhteisiä harrastuksia, sekin helpottaa kirjan visuaalisen ilmeen suunnittelua, jota voidaan lisäksi tehdä vaikka uimahallin pukuhuoneessa, saunassa, purjehtiessa tai illallisen äärellä.

Susa on minua kymmenkunta vuotta nuorempi – siitä on pelkkää etua, sillä silloin saan tuoreempaa näkökulmaa esimerkiksi väreihin. Itse esimerkiksi sain jo 1970-luvulla tarpeekseni nyt niin muodikkaasta retro-värityksestä, mutta kiitos Susan, olen voittanut kammoni sitä kohtaan. Fuksia, ruskea, sinapinkeltainen ja sammalenvihreä ovat palanneet elämääni 😉

Sanotaan, ettei ystävien kanssa pitäisi tehdä töitä tai kauppaa. Olemme kumpikin olleet varmasti ajoittain tästä samaa mieltä. Susan pohjalainen päättäväisyys on osoittautunut eduksi. Pohjalais-savolainen verenperintöni kantaa nimittäin ratakiskonjoustavia luonteenpiirteitä, jotka tuottavat muun muassa töksähtelevää ilmaisua, joka saattaa saada herkemmän tolaltaan.

Kiitos, Susa, ystävydestäsi ja upeista kuvista!

Susa Junnola
Susa Junnola

 

One Comment Lisää omasi

  1. Anna sanoo:

    Hyvä te! Onnea kirjoille ja erityisesti tekijöille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s