Aamut viilenivät!

Tekstiilitaiteilija Marika Niskanen on pitkän linjan neulesuunnittelija, jonka mallistoon kuuluu muun muassa upeita puuvilla-pellavapipoja. Pipoja myy taidekäsityöläisten osuuskunta Artisaani, jonkamyymälä on Kluuvikadulla, Helsingissä. Kuva: Artisaani. Klikkaamalla pääset osuuskunnan sivuille.
Tekstiilitaiteilija Marika Niskanen on pitkän linjan neulesuunnittelija, jonka mallistoon kuuluu muun muassa näitä upeita puuvilla-pellavapipoja. Pipoja myy taidekäsityöläisten osuuskunta Artisaani, jonka myymälä on Kluuvikadulla, Helsingissä. Kuva: Artisaani. Klikkaamalla pääset osuuskunnan sivuille. (Kuvassa muuten ei ole itse Marika.)

 

Ensimmäistä kertaa kesän jälkeen puin tänä aamuna kenkiin villasukat! Mielihyvin. Aamusää oli kirpeähkö. Kello soi viideltä, vesijumppa alkoi viittä vaille seitsemän. Siinä ehti vielä tikuttaa tekeillä olevaan pipoon jonkun kerroksenkin. Se pipo sai viime hetkillä hieman vaikutteita Marika Niskasen hienoista villapipoista, joita myydään Artisaanissa.

Olen aina pitänyt Marikan neuleista, hän teki minulle joskus 1990-luvun alussa (ellei 1980-luvun lopussa) neulehameen sekä siihen sopivat villapaidan ja -takin.  Sittemmin Marika on tehnyt enemmänkin pienempiä neuleita, esimerkiksi hauskoja koneella neulottuja neulekoruja (valitettavasti upeimmista ei ole kuvia netissä), pipoja ja kaulaliinoja.

Viimeksi tapasimme, kun hän kävi hakemassa minulta yhden onnettoman neulekonehairahdukseni – en ikinä oppinut käyttämään konetta, mielestäni se oli rikki, mutta ammattilainen taisi saada sillä aikaiseksi ihan kelpoa jälkeä.

Kävin reilu viikko sitten ostamassa ohutta Pirkka-lankaa yhteen luonnstelemaani pipoon Craft Cornerin Taito-Shopista, ja  päätin paluumatkalla poiketa myös Artisaanissa silmäilemässä Sirkka Könösen, Marika Niskasen ja Pirjo Saarisen upeita neuleita. (Kaupassa oli ainakin minulle täysin uusia Könösen neuletakkeja, kivoja!) Artisaanissa voisi viettää koko päivän taidekäsityöläisten upeita töitä tarkastellen, sovitellen ja ihaillen.

Huomasin, että Marika oli jo neulonut melko samalla idealla pipon, jonka olin luonnostellut tulevaa Pipokirjaa varten muistikirjaani ja johon olin juuri ollut hakemassa lankaa. Itseasiassa olin tehnyt kaksikin eri versiota aiheesta ja toisen jo neulonutkin ihanasta Tuku-Woolista. Kaiken lisäksi kassissani oli täsmälleen samaa Pirkka-lankaa ja vieläpä samassa värissä, josta Marikakin oli yhden piponsa tehnyt. Juuri minun värini! Se pipo on pakko mennä vielä ostamaan, vaikka kohta olen neulonut 20–30 pipoa kirjaa varten.

Marika Niskasen ammattilaisuus näkyy hienoissa yksityiskohdissa sekä neuleiden rakenteissa eleettömästi ja oivaltavasti. Hän myös osaa ottaa neulekoneesta irti sen parhaat ominaisuudet. Tuloksena on esimerkiksi tiivistä päähineeseen sopivaa neuletta ja kekseliäitä ratkaisuja.

Marika on tehnyt hienoja oivalluksia, joita minä en todellakaan ollut hoksannut, enkä tietenkään kopioi niitä omaan malliini. Sen verran otin Marikan piposta opiksi, että muutin hieman oman piponi mittasuhteita. Proto ei tosin ole vielä valmis, joten en osaa sanoa, miten se lopulta toimii ja mihin suuntaan joudun sitä mahdollisesti muuttamaan. Toinen mallini samasta teemasta on vähän etäisempi raidallinen pikkuserkku, jos sukua ollenkaan.

Artisaanin hyllyllä olevat Marikan villapipot olivat yksivärisiä, mutta minä aion omaan tyyliini käyttää vähän enemmänkin väriä. Nimeä pipolle ei tarvitse kaukaa hakea, siitä tulee tietenkin Marika.

One Comment Lisää omasi

  1. Tuija Rajala sanoo:

    Kivan mallinen pipo, kauniit värit. Nyt tarvitaan kaulassakin jo jotakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s