Kysymyksiä ja vastauksia

Olen saanut syksyn mittaan erilaisia neulontaan ja itseeni liittyviä kysymyksiä ja pyynnön, että vastaisin niihin myös tällä blogissa. Tässä tulee! Kiitos kaikille kysyjille, minulta voi kysyä ihan mitä vaan neulontaan liittyvää, tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan! Yritän aina vastata sukkelasti.

Tässä on näytteeksi muutamia kysymyksiä, joihin olen vastannut ja joista saattaisi olla iloa muillekin.

Miten tehdään oikealle tai vasemmalle kallistuvat lisäykset? Onko olemassa ohjevideota?

Onhan semmoinen toki olemassa. Tässä paras. Se on englanninkielinen, mutta asia selviää tästä hyvin (M1L = lisää vasemmalle kallistuva silmukka ja M1R = lisää oikealle kallistuva silmukka).


Kirjoissasi ei anneta tarkempia ohjeita, miten silmukat olisi parasta luoda. Onko sinulla jokin suosikkitapa?

Useimmiten luon silmukat neulomalla, mutta resoria varten, esimerkiksi pipon suuhun, on parempi luoda silmukat italialaiseen tapaan, koska se on joustava. Inhoan sitä metodia, jossa pitää varata langanpäätä silmukoiden luomista varten, koska tarvittavan langan määrä on vaikea arvioida.

Miten välttää kirjoneuleessa se, että langat kiristävät neuleen ryttyyn?

Vinkkejä kirjoneuleisiin olen koonnut esimerkiksi tähän postaukseen. Kirjoneuleen viimeistelystä.

Miten valitset neulemalleihisi nuo upeat värit? Usein ostettuani lankoja huomaankin neuloessani, että langat eivät sovikaan yhteen. Anna apua!

Ööh. 😉 Tämä on oikeasti vaikea kysymys. Värien valintani lähtee useimmiten jostain muistosta, tunnelmasta, taideteoksesta tms. Mennessäni lankakauppaan minulla on jonkinlainen mielikuva väreistä, joita olen hakemassa. Koska pääsääntö on, mitä vahvempi mielikuva sen todennäköisemmin juuri sitä väriä ei ole saatavilla, ajaudun usein kompromisseihin tai uusiin ratkaisuihin. Siksi usein ostankin värejä, jotka jollain tavalla miellyttävät minua ja annan lankojen ”puhua” minulle. Toisin sanoen, odotan, että aikani tuijoteltuani lankoja, ne alkavat mielessäni kehkeytyä jonkunlaisen neuleen muotoon. Jos taas mielessä on ajatus valmiista neuleesta, lähden sinne kauppaan tai plärään värimalleja ja yritän löytää värit, jotka sopivat aiottuun neuleeseen ja ”soivat kauniisti” keskenään. Kirjoneuleissa on värien sopivuuden lisäksi tärkeää, että samaan kuvioon aiotut langat erottuvat toisistaan (valööri ja kontrasti). Epävarma hakee värit vastaväreistä ja valitsee kaikki värit lämpimistä tai kylmistä väreistä, kokeneempi  osaa ehkä sekoittaa niitäkin. Minä olen puhtaiden värien kannalla, moni tykkää enemmän murretuista väreistä. Tässä vielä yksi linkki tekstiilien värisuunnitteluun.

Olen käsitellyt asiaa tässä kirjoituksessa jonkin verran. Lyhyt johdatus suunnittelun värioppiin on tässä.

Onko sinulle tekstiiliopettajan pätevyys? Oletko käsityöläinen? Teetkö tilaustöitä? 

Ei. En. En. Olen filosofian maisteri, pääaineeni oli folkloristiikka, ammatiltani olen toimittaja. Teen neuleohjeita ja -kirjoja enemmänkin harrastukseksi, sivutyönä. En tee tilaustöitä, koska niiden oikea hinnoittelu on lähes mahdotonta, koska en tee enkä teetä pimeää työtä.

Olen yrittänyt saada sinuun yhteyttä Ravelryn suomalaisten ryhmien kautta, mutta et ole vastannut siellä. Etkö käy Ravelryssä?

Valitan. Ravelryn suomenkieliset ja monet englanninkielisetkin ryhmät ovat hiljentyneet. Neulojat vaihtavat ajatuksiaan lähinnä Facebookin ryhmissä. Minuunkin saa nopeimmin yhteyden Facebook-sivuni kautta.

7 Comments Lisää omasi

 1. Sari sanoo:

  Nyt kysyisin seuraavaa: Olen neulomassa kolmiohuivia. Ensimmäinen vyyhti lankaa alkaa olla käytetty pian loppuun. En tahdo jatkaa lankaa tekemällä solmuja, ja langanpäiden piilottaminen kauniisti ja huomaamattomasti tuntuu vaikealta. Mitä keinoa suosittelisit? Lanka kannattanee vaihtaa uuteen reunassa?

  1. Sari sanoo:

   Tein langan jatkamisen toiseen venäläisittäin ”Russian join”:lla. Se onnistui mielestäni hyvin, ja jatkokohta on lähestulkoon huomaamaton. Onko Sinulla parempaa ohjetta?

   1. Venäläistä tapaa minäkin käytän! Muille tiedoksi, ohje löytyy tästä:
    http://www.garnstudio.com/video.php?id=80&lang=fi

 2. Oikeastaan on niin, ettei käsityön hinnoittelussa mitään vaikeaa ole, mahdotonta on saada siitä sellainen hinta, jolla tilaustöitä (ainakin omia mallejani) kannattaisi tehdä. Siis oikea hinta, josta jäisi tekijällekin kohtuullinen palkka.

 3. Pia.R sanoo:

  Olipas hyvä postaus juuri oikeaan saumaan. Joogasukat tekeillä ja siinä kun joutuu luomaan silmukoita kesken työn. Nyt opin videon avulla miten sen teen. Terveisiä Espanjan lämmöstä! Täällä yhdet puikot ahkeraan heiluu.

 4. Kiitos kiitoksista. En ajatellut lainkaan tuota langanpitoasiaa, katsoin vain, että silmukka tehtiin siten, kun olen itsekin tottunut sen tekemään. Noilla ulkomaalaisilla on niin omituisia tapoja neuloa, että… 😉

 5. Sari sanoo:

  Hei! Kaunis kiitos vielä tätäkin kautta pikaisesta vastauksestasi kysymykseeni vasemmalle ja oikealle kallistuvista lisäyksistä. Olet kultainen! ❤ Neulon mannermaisella tavalla pitäen lankaa vasemmassa kädessä, joten itselleni parhaat ohjevideot löysin "M1R" ja "M1O" ja "continental" -sanoilla hakien.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s