Perusteos sukista

kantapaan_kautta_240Suvi NiskaKristel NybergNiina HakkarainenHanna-Kaisa Hämäläinen: Kantapään kautta. Suomalainen sukkakirja. Minerva Kustannus Oy
180 s. Sidottu.

Nina Hakkaraisen ym. tekemä uusi suomalainen sukkakirja Kantapään kautta on oiva perusteos sukkien neulomiseen. Kirjassa esitellään sukan anatomia hyvin, annetaan ohjeet yleisimpiin kantapään ja kärjen rakenteisiin sekä ohjeet niin varresta kuin kärjestäkin aloitettuihin sukkiin. Ohjeiden vaikeusaste on merkitty selkeästi.

Kirjassa on hyviä vinkkejä kokeneemmallekin neulojalle, muun muassa silmukoiden luomisesta joustavasti. Olin kuitenkin hieman pettynyt siksi, että erilaisten kantapäiden valikoima jäi lopulta suppeaksi, esimerkiksi tomaattikantapää (linkistä aukeavassa kuvassa on oma, hieman poikkeava sovellutukseni Cat Bordhin ohjeesta) olisi ollut kiva lisä valikoimaan. Kirjan kohderyhmä ei kuitenkaan ole puoliammattilaiset, joten siihen nähden omat odotukseni olivat kohtuuttomia. Kirja on oiva hankinta varsinkin aloittelijoille ja niille kokeneille sukkapuikkojen heiluttajille, jotka tekevät aina samalla tavalla (sukkalangan vyötteestä löytyvän ohjeen mukaan) sukkansa, mutta kyllä sillä oli annettavaa minullekin: pikkujuttuja, joista on paljon iloa tulevaisuudessa. Kirja toimii myös käsikirjana, koska siinä on asiasanahakemisto! Hyvä!

Itse mallit on tietysti samasta, kohderyhmää ajattelevasta, näkökulmasta valittuja: ei erityisen omaperäisiä tai vaikeita tekniikoita vaativia, mutta sellaisia, joita on kiva soveltaa. Mukana on muutama todella kauniskin malli, se on tietysti makuasia, mutta tykkäsin eniten Twististä ja Jampasta. Myös Kielo on kaunis malli, mutta en neuloisi helmiä sukkien jalkaosaan, mutta toimivathan ne tietysti sisä- tai unisukkina vaikkei kenkään sopisikaan.

Valokuvista joudun jälleen urputtamaan. Miksi ihmeessä ei ole taaskaan käytetty ammattikuvaajaa? Ei se rahasta voi kiinni olla, koska neljän tekijän kirjasta ei muutenkaan jää juuri mitään yhden tekijän käteen ;-). Kauniitkaan mallit eivät aina pääse todellisiin oikeuksiinsa, kun kuvat ovat harrastelijamaisia.

Kirjan tekniikkakuvat ovat selkeitä ja havainnollisia, mutta sukkakuvia leimaa epätasaisuus (joukossa on toki oikein hyviäkin kuvia!). Kuvastosta puuttuu myös  rytmiä ja vaihtelua, joissain kuvissa kaunis sukka ei ole oikein edukseen  ja muutamissa on jopa teknisesti toivomisen varaa. Yleisvaikutelma on siis hieman tylsän puoleinen. Enkä sano tätä ilkeyttäni vaan siksi, että tekijät kehittyisivät kritiikin avulla ja kustantaja tekisi tarvittavat johtopäätöksen suomalaisen neulekirjallisuuden visuaalisen laadun kohentamiseksi. Onhan tämä kirja jo aivan valtavan paljon parempi kuin saman (ainakin osin) porukan aiemmat teokset, jotka jättivät suoraan sanoen aika paljonkin toivomisen varaa sekä kuvien että itse neulemallien puolesta. Kuvia koskevat ongelmat ovat valitettavan yleisiä suomalaisissa(kin) neulekirjoissa, koska tekijät kuvaavat useimmiten itse eivätkä ymmärrettävistä syistä yllä ammattilaislaatuun. Kovemmillakin ulkomaisilla tekijöillä näyttää olevan samaa löysää otetta kuviin. Kirjan kuvat kuitenkin toimivat hyvin ohjeen tukena, joten siinä mielessä ne täyttävät tehtävänsä.

Kirjan ohjeiden virheettömyydestä en kykene näin nopeasti lausumaan, mutta pikaisella selaamisella ohjeista ei puutu kantapäitä, kiilakavennuksia tms., jota on sattunut itselle joskus kirjan ensipainoksessa ;-). Huomasin myös, että anglismeja (esim. SSK) on vältetty, kiitos siitäkin! Taitto on selkeä ja tasapainoinen, se palvelee neulojaa. Sidoasua käy kateeksi, kovat kannet ovat kiva juttu,  koska kirja pysyy auki neuloessa eikä sitä tarvitse murjoa. (Vinks, Moreeni!)

Summa summarum: kirja on hyvä ostos, sopii mainiosti pukinkonttiin (jos malttaa odottaa jouluun asti). Plussaa tulee myös siitä, että sukkia on eri käyttötarkoituksiin (saapassukka, kenkäsukka, uni-/sisäsukka). Erityisen hyvin kirja sopii koulusukastaan selviytyneelle nuorelle neulojalle,  joka haluaa kehittää ja monipuolistaa sukkataitojaan. Kirja vastaa hyvin siihen puutteeseen, ettei meillä ole esitelty yksissä kansissa sukan erilaisia rakenteellisia ratkaisuja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s