Kaksivärinen patenttineule

Stephen Westillä on useita kaksiväristä patenttineuletta hyödyntäviä upeaa mallia.
Stephen Westillä on useita kaksiväristä patenttineuletta hyödyntäviä upeita malleja.

Olin lauantaina Sauvossa  viettämässä Osuuskunta Puuhanaisten järjestämää ihanaa neulontapäivää. Lupasin osallistujille, että laitan tänne blogiini kaksivärisen ja kuviopatentin ohjeet. Tässä on aluksi kaksivärisen patentin ohje, kuviopatenttiohje tulee (toivottavasti) huomenna.

Jos olet unohtanut, peruspatentin ohjeen löydät tästä.

Kaksivärinen patentti, jota kutsutaan englantia puhuvilla alueilla briossineuleeksi (brioche knitting) on kiva keino saada neulepintaan eloa, lisätä neuleen kykyä eristää lämpöä ja myös hauskaa neuloa. Patenttineulehan on pohjimmiltaan neule, jossa ei tarvitse neuloa lainkaan nurjia silmukoita, vaan nurjia silmukoita tavanomaisessa *1 o, 1 n* -joustinneuleessa  silmukat  vastaavat langankierron kanssa neulomatta jätetyt silmukat, jotka neulotaan oikein toisella puolella. Kaksivärisessä- ja kuviopatentissa neulotaan toki nurjiakin silmukoita.

Kaksiväristä patenttia on hyödyntänyt ansiokkaasti esimerkiksi huippusuosittu Stephen West. Kaksivärisen patentin muunnoksella, kuviopatenttilla saa puolestaan aikaiseksi upeita neulepintoja, joiden kruunamaton kungingatar on Nancy Marchant. Ennen kuviopatentin opettelua on kuitenkin hyvä opetella peruspatentti sekä kaksivärinen patentti.

MALLITILKKU

Valitse langaksi hyvin toisistaa erottuvat värit. Esim. kuvioväriksi vaalea, pohjaväriksi tumma. Langat voivat olla samanpaksuisia tai kuvioväri voi olla esimerkiksi ohutta silkkimohairia ja pohjaväriksi voi valita esimerkiksi halvempaa sukkalankaa (esim. 100 g = 420 m).

Kukin kerros (tai oikeastaan kuhunkin kerrokseen kuuluu kaksi puolikasta) neulotaan kahdesti: kerran kuviovärisellä langalla ja kerran pohjavärisellä langalla. Kun kaksiväristä patenttia neulotaan tasoneuleena, täytyy tämän vuoksi silmukat siirtää puikon lopusta puikon alkuun, ennen työn kääntämistä, että voit neuloa pohjavärisen langan kerroksenpuolikkaan. Jos neulotaan suljettua neuletta, neulotaan vuorotellen kummallakin langalla.

Tehtävät langankierrot eivät ole erillisiä silmukoita vaan emäntäsilmukan ”varjoja”, ne neulotaan aina yhteen varsinaisen silmukan kanssa.

Luo 21 silmukkaa mieluiten italialaisella aloituksella  ja neulo  vähän *1o, 1n* -joustinta. Tähtien välissä oleva toistetaan aina kerroksen loppuun ellei muuta mainita. (Tässä mallitilkussa ei ole reunasilmukoita neulottu eri tavalla, mutta voit tietysti neuloa ne vaikka aina oikein.)

1) Ota työhön kuviovärinen lanka ja neulo seuraava (oikean puolen) kerros loppuun näin:

*1 oikein, langankierto puikolle, 1 nurin neulomatta (ts. ota silmukka neulomatta oikean käden puikolle työntämällä oikean käden puikko silmukan läpi takaa eteen)*, viimeinen silmukka neulotaan oikein.

 

2) Älä käännä työtä, vaan työnnä neulotut silmukat vasemman puikon alkuun ja neulo seuraavaksi pohjavärisellä langalla näin: *ota puikolle langankierto, nosta (kuviovärinen) silmukka nurin neulomatta ja neulo seuraava silmukka langankiertoineen nurin*.

Käännä työ.

3) Neulo kuviovärisellä langalla: *1 s nurin (langankiertoineen), ota puikolle langankierto ja nosta 1 s nurin neulomatta*, viimeinen silmukka neulotaan nurin langankiertoineen.

4) Työnnä silmukat puikon alkuun ja neulo pohjavärisellä langalla: *ota langankierto puikolle ja nosta 1 s nurin neulomatta, 1 s oikein langankiertoineen*.

Toista näitä neljää vaihetta.

Variaatiot: vaihda pohjaväri, vaihda kuvioväri tai vaihda kumpikin.

Kuviopatentti

Puikkomaisterin lapaskirja. Moreeni 2016. Kuva: Susa Junnola.
Puikkomaisterin lapaskirja. Moreeni 2016. Kuva: Susa Junnola.

Kuviopatentissa kuvio muodostuu kuviovärisen langan silmukoista. Kuviot  syntyvät lisäämällä ja kaventamalla kuviovärin kerroksella silmukoita.

(jatkuu huomenna)

One Comment Lisää omasi

  1. Suvi sanoo:

    Kiitos paljon ohjeista ja työpajasta! Harjoitukset jatkuvat.. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s