Ei tekijänoikeuskysymys, mutta

Squircle-sukkien ohje on maksutta ladattavissa Ravelrysta. Oikealla uusimmassa SK:ssa julkaistu Novitan malli.

Minä en ole niitä, jotka hihkuvat tekijänoikeuksia loukatun heti, kun joku malli muistuttaa hieman toista. Ensinnäkin tekijänoikeuden pohjana on käsite teos, jolla tarkoitetaan muun muassa omaperäistä ja uniikkia luomistuotetta, jota tavanomainen käyttöneule harvoin (lain tarkoittamassa mielessä) on. Miesten laatimat (?) lait eivät ehkä kunnioita käsityötuotteita, mutta näin se nyt vaan on. Toisekseen, en ehkä edes pidä kovin tärkeänä pitää kiinni tekijyydestä, elämmehän jakamistaloudessa, jossa ainakin neulepuolella omaperäinen suunnittelija saa kyllä kunnian omista tuotoksistaan. 

Mutta. Käsityölehtien neuleohjeet tulevat pitkälti lanka-alan yrityksiltä. Jos haluaa myyydä lankoja, niille on oltava ohjeita. Ohjeita taas saa lehtiin antamalla niitä (usein kuvineen) maksutta lehtien käyttöön. Lankayrityksissä ohjeita tehdään tai teetetään siksi nopeasti ja halvalla. Siitä seuraa tilanteita, joissa kuluttaja voi taas vain pohtia, menikö tämä nyt taas oikein, jos julkaistu malli on lähes samanlainen kuin aiemmin muualla julkaistu ja usein myös hyvin suosittu malli.

Soisin, että yritykset teettäisivät suunnittelijoilla uusia ja omaperäisiä malleja ja maksaisivat niistä kunnon korvauksen sen sijaan, että ne levittävät ohjeita, joiden esikuvat ovat selvästi tunnistettavissa vaikkeivät mallit olekaan ihan yksi yhteen kopioituja. Ei jatkuvat kopiointisyytöksetkään paranna yritysimagoa. 

One Comment Lisää omasi

  1. Rosanna sanoo:

    Samaa aihetta sivusin omassa blogissakin, kun löysin ilmaisena pintaneuloksen, johon eräs suomalainen myy Ravelryssä ohjetta. Mutta eihän se minulle kuulu… 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s