Käsikirjastoon, ehdottomasti!

tekstiilivarjaysAnna-Karoliina Tetri: Tekstiilivärjäys. Moreeni 2016.  Kuvat Ritva Tuomi.

Sain kustantajalta jo muutama kuukausi sitten Karon Tekstiilivärjäys-kirjan, johon ihastuin välittömästi. Siinä on selkeästi selitetty monet eri värjäysmenetelmät ja vaikka lankojen värjäystä ei ole erityisesti käsitelty, kirjan ohjeilla  värjäytyvät langatkin hyvin, vamiista neuleista puhumattakaan. Esimerkiksi matonkuteiden värjäyksen neuvoja voi ehkä jossain määrin soveltaa myös lankoihin.  Neulojalle kirjasta on iloa myös silloin, kun jo neulotun vaatteen väri halutaan muuttaa toiseksi. Kirjan ohjeilla sujuu esimerkiksi vaatteen liukuvärjäys.

Helsinkiläinen Anna-Karoliina Tetri on tehnyt monia käsityökirjoja ja kurssittanut väkeä monissa kädentaidoissa. Tässäkin kirjassa näkyy hyvin hänen laaja kokemuksensa kädentaitojen opettajana, hän tietää, mitkä vaiheet ovat kokemattomalle vaikeita ja antaa tukea siellä, missä sitä tarvitaan.

Kirja sain paljon uutta tietoa värjäyksestä, sen tarveaiheista ja erilaisista tekniikoista.  Siksi sen paikka on ehdottomasti neulojankin käsikirjastossa. Koskaan ei voi tietää, milloin sitä tarvitaan. Tarkasti, muttei liikaa joristen, käydään läpi tarvikkeet, työtila, erilaistet värit ja värjäystekniikat.  Sain vastaukset moniin värjäystä koskeviin kysymyksiini. Enkä ollut kuullutkaan ruoste- tai lumivärjäyksestä.  Japanilaista shiborivärjäystä käsittelevä jakso on jo ihan hiirenkorvilla, se se vasta kiinnostavaa onkin. Mitkä loputtomat mahdollisuudet! Kirjassa esitellään laajasti erilaisia shibori-tekniikoita ja jakso on myös varustettu hyvillä ohjekuvilla. Joululomalla ehdin kokeilla värjäystä villatakkiin, jonka ompelin valkoisesta merinoneuleesta, koska muut väri olivat myyjältä lopussa. Sidoin takkikankaan puuvillalangalla ja nippusiteillä saadakseni aikaan kuvioita shibori-tyyliin. Takista tuli tosi kiva.  Kokeilun rohkaisemana aion värjätä myös vaalean Naima-takkini, jonka etumustaan on kiusallisesti ilmestynyt pari tahraa, joihin ei pesuaineet pure.

Tetrin kirjan rohjaisemana uskalsin ostaa valkoista merinoneulosta tyttären villajakkuun. Värjäämisessä apuna oli Tekstiilivärjäys-kirja ja vaikka lopputulos ei olekaan ihan sellainen kun toivoin, se toimii hienosti takissa.
Tetrin kirjan rohjaisemana uskalsin ostaa valkoista merinoneulosta tyttären villajakkuun. Värjäämisessä apuna oli Tekstiilivärjäys-kirja ja vaikka lopputulos ei olekaan yhtä upea kuin kirjan hienot shiborit, se toimii hienosti takissa.

Kirjan kovakantinen ulkoasu on toimiva. Herkullisen väristä kansikuvaa rakastan! Sini Nihtilä on onnistunut toteuttamaan vetävän, mutta luettavan kirjan ulkoasun kivasti.  Kuvat on ottanut Ritva Tuomi. Pehmeiden tekstiilien taustana toimivat hyvin kovan karheat pinnat ja väriallegoriat ovat hienoja. Joskin samaa ideaa toistetaan loputtomasti (tiiliseinä ja tekstiilit) ja paikoin kuvista puuttuu syvyyttä tai ne ovat vähän tuhnuisia. Tämä ei kirjan käyttäjää kuitenkaan haittaa, sillä pääasia eli ohjekuvat ovat selkeitä ja niiden avulla värjääminen onnistuu kotonakin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s