Ympäristöoppia

Siinä se on: ensimmäinen 100 % puukuidusta tehty t-paita. Kuva: Spinnova.
Siinä se on: ensimmäinen 100 % puukuidusta tehty t-paita. Myyntiin ei ole tainnut vielä riittää? Kuva: Spinnova.

Ilahduin, kun postilaatikkoon kilahti palkintouutinen Spinnovan puukuitulangasta. Vaikka tuote onkin vaateteollisuuden tarpeisiin kehitetty, seuraa sen mahdollisesta yleistymisestä toivottavasti se, että markkinoille ilmestyy neulojillekin sopivaa puukuitulankaa. Spinnovan tuotteen tekee poikkeukselliseksi se, että lanka on tuotettu ympäristöystävällisten aineiden avulla. Ja puutahan meillä riittää!

Puukuidulla voidaan Spinnovan mukaan korvata puuvillakuitu tekstiilien raaka-aineena. Tämä olisi iloinen asia, sillä puuvillan kasvatus kuormittaa ympäristöä rajusti, koska se vaatii runsaasti kasteluvettä. Luomupuuvilla on kriitikoiden mielestä vielä ongelmallisempaa, koska sen viljely rasittaa ympäristöä enemmän, sillä  luomupuuvillaa saadaan neliöltä huomattavasti vähemmän kuin normipuuvillaa. Puupohjaista viskoosia on toki tuotettu aiemminkin, mutta sen valmistuksessa on käytetty ympäristölle vaarallisia kemikaaleja.

Tulevaisuudessa neulomme puukuidun lisäksi entistä enemmän myös kierrätyskuidusta tehtyä lankaa. Toivottavasti enää ei ole kaukana se päivä, kun kykenemme kierrättämään tekstiilimme helposti samaan tapaan kuin biojätteet tai paperin, pullot ja kartongin. Nyt maailman tekstiileistä kierrätetään vain 5–8 %.

Eläinkuiduissa harrastajien suuntaus on jo pitkään ollut luomukuituihin päin: eläinten ruokintaan ja elinympäristöön kiinnitetään enemmän huomiota. Harmittavasti kuitenkin lankabisneksessä katteet tehdään sillä, että kuitua kasvatetaan nopeasti ja halvalla (eli Kiinassa) ja sanotaan piutpaut meidän militanttineulojien ekologisille toiveillemme tai eläinten hyvinvoinnille. Tätä ikävää kehitystä tukevat sitten omalta osaltaan asiakkaat, jotka juoksevat markettilankojen perässä: halpa markettilanka on lähes poikkeuksetta sitä huonoa (kehräämön lattialta lakaisusta kuidusta kehrättyä, kuten usein sanon).

Hyvän (eli kalliin) langan käyttäminen on siksikin ekologista, että laatulangasta tehdyt neuleet kestävät kauemmin. Eläinkuitu ei myöskään rasita ympäristöä siksi, että se puhdistuu tuulettamalla ilman pesuaineita. Villapaita on myös esimerkiksi fleeceen (muovia) verrattuna ylivoimainen paitsi mukavuudeltaan myös siksi, että fleecepaidasta irtoaa muoveja, jotka ajautuvat kalojen suuhun. Kallis lanka ei toki aina ole hyvää, alalla on monenmoista yrittäjää, kuten taannoin saimme todistaa, kun ilmeni että laatulankabrändin kashmirlankaan olikin kehrätty mikrokuitua.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s