Tekisitkö mulle halvalla?

coins-currency-investment-insurance-128867On taas Sen Postauksen aika 😉

Menin avaamaan sanaisen arkkuni eräässä käsityöharrastajien (kivassa) ryhmässä, kun joku kyseli tekijää haluamalleen käsityötuotteelle. Kirjoittaja toivoi tuotetta, joka ei ole ”ylihinnoiteltu”. Suomeksi siis halpaa. ”Halpa käsityö” on paradoksi – sitä ei ole olemassakaan, jos työn teettäjä tai tekijä maksaa asiallisesti veronsa, muut maksut ja/tai toimii vastuullisena yrittäjänä huolehtimalla myös yrityksensä tulevaisuudesta.

Kun sanoin, että minua hieman jurppii kyselyyn implisiittisesti sisältynyt ajatus siitä, että tilaustyötä toivova kirjoittaja ei ole valmis maksamaan asiallisesti työnantajalle kuuluvia maksuja, voitte arvatakin, mihin keskustelu johti 😉

Tässä keskustelussa, kuten niin usein käsityön verotuksesta puhuttaessa, tuli jälleen esiin koko joukko tuttuja teesejä:

 1. Valitettavan usea käsityön harrastaja ajattelee – tai ainakin äänekkäimmistä suurin osa –, että käsityötulosta ei tarvitse maksaa lainkaan veroa. VÄÄRIN. Sellaista työtuloa ei olekaan, marjanpoimintaa ehkä lukuunottamatta, mistä ei pitäisi maksaa veroja. Kaikki tulot pitää ilmoittaa verottajalle. Kulut saa tietenkin vähentää tuloista ja verotus määräytyy sitten koko vuoden tulojen mukaan. Jos myy käsityötä materiaalin hinnalla, ei verotettavaa tuloakaan jää. Tästä kirjoitti hyvin Susanna.
 2. Hurjan moni näyttää luulevan, että yksityishenkilöiden ei tarvitse maksaa veroa välisistään tilauskaupoista.  VÄÄRIN. Jos yksityishenkilö tilaa toiselta yksityishenkilöltä käsityötuotteen, esimerkiksi mittojen mukaan tehdyn villatakin, on tilaaja työnantaja ja tekijä työntekijä. Työnantajan tulee huolehtia ennakonpidätyksestä ja muista työnantajamaksuista. Tässä helpotusta tuo palkka.fi -sivusto.
 3. Joku väitti, että kun tilaa yksityiseltä tilauskäsityön, puhutaan työkorvauksesta, eikä tilaajan tarvitse silloin huolehtia työnantajavelvollisuuksista. VÄÄRIN.  Jos tilaa tuotteen ennakkoperintärekisteriin merkityltä yrittäjältä, puhutaan työkorvauksesta. Silloin yrittäjä huolehtii itse verojensa tilityksestä, mutta lisää arvonlisäveron, mikäli on alv-velvollinen.Jos tilaa tuotteen yrittäjältä, yrittäjä huolehtii veroista. Suosittelen, sillä silloin kauppa koskee myös kuluttajansuoja.
 4. Aika usea näyttää ajattelevan, että verotus on yksitysasia. VÄÄRIN. Sitä se ei todellakaan ole. Verotiedot ovat julkisia ja verojen maksu on meidän jokaisen velvollisuus – tai pikemminkin oikeus, koska terveyspalvelut jne. rahoitetaan veroillamme.
 5. Verotusta puolustava on kyylä ja niuho. VÄÄRIN. Lain ja oikeudenmukaisuuden puolustaminen ei ole niuhottamista, eikä kyse ole yksityisten henkilöiden yksittäisistä toimista.  Näihin verokeskusteluihin tunkee aina mukaan myös joku, koka käyttää sanoja ”naiset” ja ”riitely”. Se on varmaan se sama tyypoi, joka katsoi koulussa toisaalle, kun jotain kiusattiin ja näin liittyi kiusaajan puolelle.  Minun mielestäni käsityöharrastajien ryhmissä pitäisi jatkuvasti keskustella asiasta, koska vääriä luuloja on niin paljon. Juuri näissä ryhmissä pitäisi karsia vääriä käsityksiä ja sanoa yhdessä tiukka ja pystysuora ”ei” käsityöalan harmaalle taloudelle, koska se, jos mikä, laskee käsityön arvostusta ja vaikeuttaa käsityöyrittäjien asemaa.
 6. Joku syytti minua siitä, että ikävä paasaamiseni veroista aiheuttaa sen, että käsityöyrittäjyys kuolee, kun kukaan ei uskalla tilata mitään keneltäkään. VÄÄRIN. Käsityöyrittäjyys kärsii eniten juuri siitä harmaan talouden aiheuttamasta oudosta käsityksestä, että käsityön pitäisi olla halpaa. Käsityö ei ole koskaan halpaa, eikä sen pidä ollakaan. Käsityötuotteen pitää olla kaunis ja käyttökelpoinen, ei halpa, koska siihen on uhrattu aikaa ja se on uniikki.
 7. Jokainen, joka puolustaa hyvinvointipalvelujen perustana olevaa verotusta saa kuraa niskaan. TOTTA. Mutta sairastakaapa esimerkiksi syöpä, synnyttäkää ja kasvattakaa kolme lasta ja eläkää vanhoiksi – sitten tiedätte ehkä paremmin, miksi verovaroin rahoitettuja palveluja pitää puolustaa 😉 Pienistä puroista  ne suuretkin joet syntyvät.

9 Comments Lisää omasi

 1. Ewe sanoo:

  Luin samaan asiaan liittyvää keskustelua englanninkielisellä sivustolla. Siellä kerrottiin juttua kuinka korujen tekijälle oli tullut ”asiakas” joka oli tarkkaan laskenut kuinka paljon materiaalit ja työkalu-kulut olivat korua kohti ja vaati saada korun laskemaansa hintaan. No korun valmistaja suostui ja lähetti viikon päästä asiakkaalle laatikon, jossa oli kauniisti pakattuna kasa helmiä, kerä metallilankaa, muutama koriste. Asiakashan raivostui ja soitti että mitä halvattua paketin sisältö oikein on. Korun tekijä kertoi että asiakas sai mitä tilasi, maksettuun hintaan ei ollut laskettu mukaan inspiraatiota, suunnittelua eikä työhön menevää aikaa. Itse teen aivan vain huvikseni erilaisia silkki ja kreppipaperi kukkia ja ette usko kuinka usein pyydetään tekemään ”ihan vain pari kappaletta”, kun sullahan on sitä aikaa….

 2. Virpi sanoo:

  Loistava kirjoitus. Kiitos.

 3. Tuija sanoo:

  Mä käytän tätä Facesta löytämääni vastausta: Kyllä, voin tehdä sulle ilmaiseksi, jos istut vieressäni jokiasen tunnin, jonka neulon/virkaan.Ja sitten annan arvion tuntimäärästä. Ei ole kukaan istunut.

 4. Mirja sanoo:

  Kiitos rohkeasta ja viisaasta puheenvuorosta!

 5. Anna sanoo:

  Hyvä teksti! Pätee oikeastaan kaikkeen luovaan työhön. työtunteja tulee lähes aina tehtyä enemmän kuin mistä saa/voi laskuttaa. Silloinhan kaikki verotkin niistä tunneista jäävät maksamatta.

 6. Sirpa Airanne-Lindholm sanoo:

  Vilppi on vilppi, se ei siitä muutu, vaikka kyseessä on verojen maksamatta jättäminen.

 7. Gailia sanoo:

  Hyvä kirjoitus taas kerran. Harmittaa nuo lankojen hinnalla myyvät, jotka ei mielestäni arvosta omaa eikä muiden käsityötä.

 8. Lotta sanoo:

  Musta on mahtavaa että jaksat puolustaa verojen maksamista ja valistaa muita silläkin uhalla että tulee kuraa niskaan. En muuten ole tähän käsityön halpuus asenteeseen törmännyt muualla kuin suomalaisten keskuudessa. Muutettiin että olisko sillä jotain tekemistä sen kanssa että Suomessa käsityötaidot on aika yleisiä ja monet on lapsena tai nuorena tottunu saamaan jonkun mummon tai muun tekemiä vaatteita. Ne on olleet ”ilmaisia” ja niillä on usein ollut alhainen arvostus. Mun kokemuksien mukaan täällä Usassa ihmiset ymmärtää että käsin tehty on kallista, ja mitä enemmän se on ”custom made” niin sitä enemmän siitä saa maksaa.

 9. Meerja sanoo:

  Kiitos.
  Minulla ei ole aiheeseen lisättävää vaikka en käsityöyrittäjä olekaan. Harrastelijallekin esitetään yllättävän usein että tee mulle halvalla. En tee. Mulla on kallis tuntipalkka, nimittäin mun vapaa-aika.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s